9 Ocak 2011 Pazar

Sigaranın Zararları ve Bırakma Yolları

Neden bırakmak istediğinizi bir düşünün
  1. Kendinizi daha sağlıklı hissetmek, nefessiz kalmamak.
  2. Sigara icin harcanan parayı boşa harcamamak.
  3. Vücudunuzu sigara içinde bulunan nikotin ve bir çok kimyasal maddeden temizlemek.
  4. Ailenize örnek olmak.
  5. Kalp krizi ve kansere yakalanma riskini azaltmak.
Neden bırakmalıyım? Sigarayı neden içtiğinizi bir düşünün:
  1. Duygular, alışkanlıklar ve tiryakilik.
  2. Bırakmanın yollarını düşünün.
  3. Yakın bir tarihi bırakma gününüz olarak seçin.
  4. Arkadaşlarınız ve ailenizden destek isteyin.
  5. Kendinize uygun bir yol seçin Birdenbire ve tamamen bırakmak genellikle başarlı olmaktadır.
  6. İki hafta süresince her gün içtiginiz sigaraların sayısını azaltarak.
Dünya genelinde sigara kullanan 1.25 milyar nüfusun 2025 yılında 1.6 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Her 10 yetişkinden birinin ölümünden sorumlu olan sigara, yılda 4 milyon, günde 11 bin kişinin çeşitli hastalıklardan hayatını kaybetmesine neden oluyor. Tütün dumanında boya sökücü aseton, akü yapımında kullanılan kadmiyum, roket yakıtında bulunan metanol, çakmak gazı bütan, temizlik maddesi amonyak, fare zehiri arsenik ve öldürücü zehirler siyanür ve naftalin bulunuyor. Boğaz, yemek borusu, mide, böbrek, mesane, ağız, ses telleri, akciğer, kan, pankreas ve rahim ağzı kanserlerine yol açan sigara, 65 yaş öncesindeki kalp damarı tıkanıklığı nedeniyle ölümlerin yarısından sorumlu. Kanserden ölümlerin yüzde 30'una neden olan sigara, akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 90'ından, bronşitten ölümlerin yüzde 75'inden, kalp krizinden ölümlerin ise yüzde 25'inden sorumlu. ''İçilen her sigara, insan yaşamını 5 dakika kısaltır. Erken yaşta sigaraya başlayanların ömrü ortalama 20-25 yıl azalır'' şeklinde konuşan yetkililer, sigarayı bırakanlarda kalp krizi geçirme tehlikesinin bir yıl içinde yüzde 50 azaldığını bildirdi. Hamilelik döneminde sigara içilmesi düşük, ölü, erken ve düşük ağırlıklı doğum, ani bebek ölümü, zeka puanında azalma, öğrenme zorluğu ve davranış bozukluğu gibi olumsuz sonuçlara yol açıyor. 0-14 yaş grubunda 1 milyardan fazla çocuğun ''pasif içici'' durumunda olduğu belirten yetkililer, Türkiye'de 12 milyon çocuğun ev içi, 11 milyon çocuğun da kamusal alanda sigara dumanıyla karşılaştığını seyledi. Sigarayı bir kez deneyen her 3 gençten biri ise bağımlı hale geliyor. Buna göre, sigaradan dolayı Türkiye'de yılda yaklaşık 5.72 milyar dolar ekonomik kayıp meydana gelirken, her yıl 110 bin kişi hayata zamansız veda ediyor.

Sigaradan Yilda 110 Bin kişi Ölüyor Türkiye'de sigara kullanımı dolayısıyla yılda 110 bin kişi öldüyor. Dünya Sağlık Örgütüne üye ülkeler tarafından 1987'den beri her yıl 31 Mayısta sigara salgınıyla oluşan önlenebilir hastalık ve ölümlere dikkat çekilebilmesi amacıyla etkinlikler düzenleniyor. ''Dünya Sigarasız Günü'' nedeniyle Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, yetişkin nüfusun yaklaşık üçte biri sigara içiyor. Tütünle mücadele programı çerçevesinde son 20 yılda ABD gibi ülkelerde sigara tüketimi yüzde 30 dolayında azalırken, Türkiye'de ise bu oran yüzde 80 artış gösterdi.

SİGARANIN SPERME ZARARLARI

Rus bilim adamlarının yaptığı bir araştırmaya göre, alkol ve sigara tüketimi sperm hücrelerinin DNA’sında değişim yaratıyor. Sperm hasarı babadan oğula geçiyor ve dört kuşak devam ediyor. Amerikan Bilim Geliştirme Derneği’ne sunulan çalışmaya göre, farelerde yapılan deneyler, tarımda kullanılan kimyasallara maruz kalınmasıyla ortaya çıkan sperm hasarının dört nesil sonrasına aktarıldığını ortaya çıkardı. Bilim adamları, çok fazla sigara ve alkol kullanan babaların, sadece kendilerine değil çocuklarına da zarar verdiklerinin farkında olmaları gerektiğini belirttiler. Çalışmada babanın sağlığının, gelecek nesillerin sağlığında düşünülenden daha büyük rol oynadığı ortaya konuldu. Moskova’da Idaho Üniversitesi’nden bir ekip, mantar öldürücü tarım ilacı vinclozolinin fare embriyonları üzerindeki etkilerini inceledi. İnsanlardaki prostat kanseriyle benzer biçimi de dahil sperm hücrelerinde değişimlere yol açan bu kimyasala maruz kalan farelerde prostat büyümesi, hasarı, kısırlık ve böbrek sorunlarının belirtileri görüldü. Çalışmada, ortaya çıkan sperm hasarının hayvanlarda 4 kuşakta da korunduğu ortaya konuldu. Bilim adamları, çalışmalarında farelerin çok üst düzeyde vinclozoline maruz kaldıklarını vurguladı, ancak çalışmalarının toksinlerin spermde bir kere hasara yol açtıktan sonra sonraki kuşaklara geçebildiğini gösterdiğini belirttiler. Çalışmada ABD ve ve İngiltere’den bilim adamları da, çok fazla alkol ve sigara tüketiminin sperm hücrelerinin DNA’sında değişime yol açabildiğini vurgulayarak, bir kere sperm hücresi DNA’sının hasar görmesinden sonra da onarım sağlayacak bir mekanizmanın bulunmadığına işaret ettiler.
Sigara ve diğer kanserler
Sigara içilmesi ile kanser arasındaki ilişki ilk olarak akciğer kanseri ilişkisi şeklinde ortaya konmuştur. Ancak sonraki araştırmalar sigara içenlerde akciğer kanserinden başka daha pek çok kanserin görülme sıklığının arttığını göstermiştir. Bunlar arasında gırtlak kanseri, ağız boşluğu-yutak yemek borusu kanseri, mide ve barsak kanserleri, kan kanseri, pankreas kanseri, mesane kanseri, kadınlarda meme ve rahim kanseri gibi kanserler sayılabilir. Görüldüğü gibi sigara ile kanser arasındaki ilişki yalnızca akciğer kanseri bakımından değildir, vücutta en az 10-12 değişik kanserin meydana gelmesinde sigara içilmesinin etkisi vardır. Bu kanserlerin bazıları sigara dumanının doğrudan temas ettiği ağız-yutak-gırtlak-akciğer gibi organlar olurken bazı kanserler de sigara dumanının doğrudan temas etmediği mesane, meme, rahim gibi diğer organ kanserleridir. O halde sigara dumanı içinde bulunan kanser yapan kimyasal maddeler kan yolu ile bu organlara ulaşmak suretiyle çeşitli organlarda kanser meydana gelmesine neden olmaktadır.

SİGARA VE KANSER İLİŞKİSİ

Kanserin çevresel nedenleri arasında kuşkusuz en önemli olanı sigara içilmesidir. Sigara içenlerde akciğer kanseri başta olmak üzere çok sayıda kanser daha fazla meydana gelmektedir. Sigara ile kanser arasındaki ilişki ilk kez geçtiğimiz yüzyılın ortalarına doğru dikkatleri çekmeye başlamıştır. O yıllarda bazı doktorlar akciğer kanserli hastaların çoğunun sigara içen kişiler olduğunu gözlemlemişler, buradan hareketle de akciğer kanserinin meydana gelmesinde sigara içmenin etkisi olabileceğini düşünmüşlerdir. İlk gözlemlere göre toplum genelinde sigara içme sıklığının %50-60 dolayında olduğu o yıllarda akciğer kanseri olan hastaların %90 kadarının sigara içiyor olması dikkatleri çekmiştir. İzleyen yıllarda bu konuyu incelemek amacı ile çok sayıda bilimsel çalışmalar yapılmıştır. Bu araştırmaların bir bölümünde akciğer kanserli hastaların sigara içme davranışları sigara içmeyen kişilerle karşılaştırılmıştır. Bu incelemeler sonucunda kanserli hastalar arasında sigara içenlerin çoğunlukta olduğu ve kanserli hastaların, kanseri olmayan diğer hastalardan daha fazla sigara içmiş oldukları saptanmıştır. Bu çalışmalarla birlikte bir başka yaklaşımla sigara içen ve içmeyen kişiler yıllar boyunca izlenmiş ve zaman içinde bu kişilerde akciğer kanseri görülme sıklığı karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma sonucunda sigara içenlerde akciğer kanserinin sigara içmeyenlere göre daha fazla görüldüğü net bir şekilde ortaya konmuştur. Bu konuda İngiltere’de yapılan bir çalışmada sigara içen ve içmeyen doktorlar uzun yıllar izlenmiş ve sigara içen doktorlar arasında akciğer kanseri nedeniyle ölme olasılığının, sigara çmeyen doktorlara göre fazla olduğu saptanmıştır. Sigara içenlerin içtikleri sigara sayısı arttıkça kanserden ölme olasılığı daha fazla olmaktaydı. Örneğin günde 10 tane dolayında sigara içenlerde kanserden ölme olasılığı sigara içmeyenlere göre 7 kat artarken, günde 1 paket ve daha fazla sayıda sigara içenlerde akciğer kanseri nedeniyle ölme olasılığı 12 kat veya 25 kat artmaktaydı.

SİGARAYI BIRAKIN

SİGARAYI BIRAKMAK MI İSTİYORSUNUZ?
Bırakmak için çok sebebiniz var... ve bırakmak için çok ciddi sebepleriniz var:
Internet’te sigarayı bırakırken yalnızsınız!
Sigarayı bırakma kararıyla tüm hayatınız değişecek. Sigarayı bırakmak kolay olmayacak. Pek çok kişi başarmak için desteğe ve motivasyona ihtiyaç duymakta. Ama bırakabilirsiniz. Her gün binlerce sigara tiryakisi sigarayı bırakıyor. Başaranlar insanlarda en az sizin kadar tiryaki.
Araştırmalara göre sigara tiryakilerinin %70’i sigarayı bırakmak istiyor. Bırakmak isteyenlere için öneriler:
  1. Bir doktora başvurarak yardım istebilirsiniz.
  2. Sigara karşıtı sivil toplum kuruluşlarına başvurabilir ve yardım alabilirsiniz.
  3. Kesin kararlı iseniz kendi iradenizle başarabilirsiniz. Bunun için bazı öneriler:
  1.  
    • Başkalarıyla sigara alışkanlığınız hakkında konuşun. Sigara içmeyenlerin içenlere nasıl tepki gösterdiklerini araştırın. Sigara içmenin kötü yönlerini değerlendirin.
    • Sigarayı bırakma konusunda bilgi toplayın. Bunun en iyi yolu, sigarayı bırakmış kişilerle konuşmaktır. Nasıl başardıklarını sorun. Canınız sigara istediğinde, yakmadan önce bir dakika bekleyin. Kendinize, gerçekten isteyip, istemediğinizi sorun.
    • Sigara bağımlılığınızı azaltın. (sürekli değişik markalar için, yarım içip söndürün, daha az katranlı sigaraları tercih edin)
Kendinize mutlaka yeni bir faaliyet bulun. Spora başlayın, yeni bir şey öğrenin. Sigarayı aklınızdan çıkaracak ya da içmenizi engelleyecek bir uğraş edinin.
    • Bırakmaya karar verin ancak tarihine karar vermeyin.
    • 24 saat içmemeyi başardıktan sonra, bir hafta boyunca hiç içememeye karar verin.
    • Sürekli egzersizlerinizi arttırın. Hafta sonları yürüyüş yapın. Sigaraya verdiğiniz parayı biriktirip, kendinize küçük ödüller alın, sevdiklerinize küçük sürprizler yapın.
    • Bir yılınızı tamamlayınca kendinizi ödüllendirin. Yakınlarınızla başarınızı kutlayın.
İçtiğiniz sigara miktarını her gün biraz daha azaltın. Kesinlikle kartonla sigara almayı bırakın. Dişlerinizi eskisinden daha sık fırçalayın. Sigarayı bırakmak isteme nedenlerinizi yazın. Her hafta yeni bir marka için. Sigara içme isteğinizi erteleyin. Ailenizden ve arkadaşlarınızdan yardım alın.
  • Bırakmak için bir gün belirleyin.
Kendi kendinizle sigarayı bırakmak üzere bir kontrat yapın. Gittiğiniz her yerde sigara içilmeyen bölümde oturun. Alkol almayın. Mutlaka egzersiz yapın.
o        24 saat boyunca hiç sigara içmeyin.
Yürüyüş yapın, jimnastik yapın, futbol oynayın. Dişleriniz temizletin, sık sık fırçalayın. En sevdiğiniz elbiselerinizi kuru temizlemeye yollayın ya da yıkayın. Tüm kül tablalarını temizleyin.
Sigara ve içki içilen tüm ortamlardan uzak durun. Yediğiniz şeylerden daha iyi tat almaya başlayacaksınız bunu hissedin.
o        Bir hafta içmemeyi başardınız, şimdi bir ay içmemeye karar verin.
Düzenli olarak spor yapın. Her hafta daha önce hiç yapmadığınız bir şey yapın.
İlk üç ayınızı tamamlayın.
  1. PASİF İÇİCİLİK

PASİF İÇİCİLİK, AKTİF ZARAR GÖRME
Sigara dumanının zararları saymakla bitmez ve sadece sigara içenler için değil içmeyenler için de çok zararlıdır. Sigara, puro ya da pipo içen bir kişinin yanında duran kişi hem yanan tütününün hem de sigara içen kişinin dışarı verdiği dumanı solur ve oldukça büyük bir zarar görür.
Her yıl binlerce pasif içici, sigara dumanın verdiği zararlardan dolayı hastalanarak, hayatını kaybetmektedir.
Zehirli Duman
Pasif içiciler, sigara içen kişilerin yanında durarak 3.700 çeşit kimyasal gazdan zarar görmektedirler. Bunların büyük bir kısmı zehirlidir, geriye kalan kısmı da kanserojen benzopyrene ve formaldehyde gazlarıdır.
Sigara dumanına ne kadar çok maruz kalırsanız, kalp krizi geçirme ve akciğer kanseri olma riskiniz o oranda artar.
Risk Altındaki Bebekler ve Çocuklar
Ne yazık ki, çocuklar için risk çok daha ciddidir. Çünkü, akciğerleri henüz gelişmektedir ve onlar yetişkinlerden daha fazla ve hızlı nefes alıp veririler. Sigara dumanına maruz bırakılarak, pasif içici durumuna düşürülen çocuklarda, kulak ve boğaz enfeksiyonları, bronşit ve zatürree sıklıkla görülen hastalıklardır.

SİGARANIN ZARARLARI

TÜTÜN DUMANININ ZARARLARI
Tütün dumanına maruziyet, başkalarının içtikleri tütün ürününden soluduğumuz duman ya da yanan bir sigara, puro, pipo ve benzeri tütün ürününden kaynaklanan dumandır.

TÜTÜN DUMANINA MARUZ KALMAK ÖLDÜRÜYOR...
Tütün dumanına maruziyet, dünyada her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olmaktadır.
1) Bu duman karışımı; formaldehit, siyanür, amonyak, karbon monoksit, naftalin, kadmiyum (pil asidi) ve aseton (oje çıkarıcı) gibi 4.000 kimyasal madde içerir. Arsenik, benzen, vinil klorür gibi en az 40 tanesi kanserojen olan bu kimyasal karışımlar, tütün dumanında, sigarayı içen kişinin doğrudan içine çektiği dumandan çok daha fazla bulunur.
2) Tütün dumanına maruz kalmak, kanser, amfizem ve kalp hastalıkları gibi birçok hastalığa neden olmaktadır.
3) Çocuklar tütün dumanın zararlı etkilerine karşı çok daha hassastırlar.
4) Tütün dumanının zararları, maruz kalma süresi uzadıkça artmaktadır.

TÜTÜN DUMANINA MARUZ KALMANIN BİRAZI BİLE ZARARLIDIR...
1) Başkalarının tütün dumanına sadece 30 dakika maruz kalmak, uzun süreli sigara içiciliğinde ortaya çıkanlarla aynı fiziksel etkileri ortaya çıkarmakta ve sigara içmeyenlerde kalp hastalığı riskini arttırmaktadır.
2) Başkalarının tütün dumanını solumaktan kaynaklanan kanser ölümlerinin oranı; asbest, radyoaktif nükleid, arsenik, benzen, vinil klorür, radyasyon, pestisid (tarım ilaçları), tehlikeli atıklar, içme suyunda bulunan kimyasallar, endüstriyel kimyasallar ve madeni atıkların hepsinin toplamından kaynaklanan kanser ölümleri oranından daha fazladır.
TÜTÜN DUMANINA MARUZİYET ÖZELLİKLE ÇOCUKLARI TEHDİT ETMEKTEDİR...
Bebeklerde ve çocuklarda
1) Ani bebek ölümleri,
2) Astım vakaları,
3) Kulak enfeksiyonları,
4) Solunum yolu enfeksiyonları
her yıl artış göstermektedir.
Tütün dumanına maruz kalmak, bebeklerde düşük doğum ağırlığına neden olmaktadır.
SİGARAYI BIRAKMA YOLLARI

Bıraktıktan sonra neler olur?

  1. Bir kaç saat içinde nikotin tamamen sisteminizden atılır.
  2. Bir kaç gün içersinde tat ve koku alma duyularınızın daha iyi çalıştığını hissedersiniz.
  3. Bir kaç hafta içinde ciğerlerinizdeki balgamı atarsınız.
  4. Bir kaç ay içinde kan dolaşımınız düzelir, enejiniz artar.
  5. Bir yıl sonra kalp krizinden ölme riskiniz sigara içen diğer insanlara göre yarı yarıya iner.
Şunu unutmayın! Alkol, kahve ve çay sigara içme isteğinizi arttırıyorsa bunlardan azami ölçülerde kaçının.
  1. Teklif edilen sigarayı red edin.
  2. Hergün daha zinde ve sağlıklı olduğunuzu düşünün.
  3. Kendinizi ödüllendirin.
  4. Hatırlayın Bir sigara içerseniz niçin bırakmaya karar verdiğinizi düşünün.
  5. Bu defa sigaraya başlama nedeninizi, buna yol açan etkileri bulun ve başa çıkmanın yollarını arayın.
  6. Sigaraya sadece aklınızdan geçiriyorsanız bile nasıl bırakabileceğiniz konularında tavsiyeler almak için bir doktora başvurun.
Sigaradan Yilda 110 Bin kişi Ölüyor Türkiye'de sigara kullanımı dolayısıyla yılda 110 bin kişi öldüyor. Dünya Sağlık Örgütüne üye ülkeler tarafından 1987'den beri her yıl 31 Mayısta sigara salgınıyla oluşan önlenebilir hastalık ve ölümlere dikkat çekilebilmesi amacıyla etkinlikler düzenleniyor. ''Dünya Sigarasız Günü'' nedeniyle Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, yetişkin nüfusun yaklaşık üçte biri sigara içiyor. Tütünle mücadele programı çerçevesinde son 20 yılda ABD gibi ülkelerde sigara tüketimi yüzde 30 dolayında azalırken, Türkiye'de ise bu oran yüzde 80 artış gösterdi.
Neden bırakmak istediğinizi bir düşünün
  1. Kendinizi daha sağlıklı hissetmek, nefessiz kalmamak.
  2. Sigara icin harcanan parayı boşa harcamamak.
  3. Vücudunuzu sigara içinde bulunan nikotin ve bir çok kimyasal maddeden temizlemek.
  4. Ailenize örnek olmak.
  5. Kalp krizi ve kansere yakalanma riskini azaltmak.
Neden bırakmalıyım? Sigarayı neden içtiğinizi bir düşünün:
  1. Duygular, alışkanlıklar ve tiryakilik.
  2. Bırakmanın yollarını düşünün.
  3. Yakın bir tarihi bırakma gününüz olarak seçin.
  4. Arkadaşlarınız ve ailenizden destek isteyin.
  5. Kendinize uygun bir yol seçin Birdenbire ve tamamen bırakmak genellikle başarlı olmaktadır.
  6. İki hafta süresince her gün içtiginiz sigaraların sayısını azaltarak.
  • Gerçekten istediğiniz zaman için. Sırf alışkanlıktan dolayı sigara yakmaya kalktığınızda, kendinizi yakalayın.
  • Kül tablalarınızı boşaltmayın. Bu, her gün kaç sigara içtiğinizi size hatırlatacak, izmaritlerin görüntüsü ve kokuları hoş olmayacaktır.
  • İçtiğiniz her bir sigaranın farkına varın. Ters elinizi kullanarak, sigarayı farklı bir cebinize ya da her zaman koyduğunuzdan başka yerlere koyarak otomatik olarak sigaraya uzanma davranışınızı kırın.
  • Gün boyu birçok kere, hiç düşünmeden sigara içiyorsanız, her sefer bir sigara yakarken aynaya bakmaya çalışın. Bunu istemediğinize karar verebilirsiniz.
  • SİGARA İÇMEYİ UYGUNSUZ HALE GETİRİN
  • Sigarayı kartonla almayı bırakın. Bir paket bitmeden diğerini almayın.
  • Evde ya da işte, yanınızda sigara taşımayı bırakın. Sigaraya ulaşmanızı zorlaştırın.
  • Sizin için özellikle zevk verici olmayan şartlarda sigara için. Örneğin başkalarıyla birlikte içmekten hoşlanıyorsanız bunu yalnız yapın. Sandalyenizi boş bir köşeye doğru çevirin ve sadece içtiğiniz sigarayla onun olumsuz etkilerine konsantre olun.
  • Bütün izmaritlerinizi büyük bir cam kavanoz içinde toplayarak, sigaranın pisliğini hatırlamak için saklayın.
  • Sigarayı bırakmadan bırakmadan hemen önce Sigarasız olma egzersizleri yapın.
  • Bir daha asla sigara içmeyeceğinizi 'düşünmeyin'. Her seferinde, o günü de sigarasız geçirmeyi düşünerek bırakın.
  • Kendinize bugün sigara içmeyeceğinizi söyleyin ve içmeyin.
  • Uzun süre kalan sigara kokusundan kurtulmak için elbi­selerinizi! temizleyin.
Sigarayı bıraktığınız gün
·  Bütün sigara ve kibritleri atın. Çakmakları ve kül tablalarını saklayın.
·  ·  Diş hekimine gidip dişlerinizi! temizleterek sigara lekelerinden kurtulun. Dişlerinizin bu şekilde ne kadar güzel gözüktüğüne dikkat edin ve onları öyle tutmayı hedefleyin.
·  ·  Kendiniz ya da bir başkası için almak istediğiniz şeylerin listesini yapın. Maliyetlerin! sigara paket fiyatı üzerinden hesaplayın ve bu hediyeleri almak için parayı bir kenara koyun.
·  ·  O büyük günde kendinizi çok meşgul edin. Sinemaya, spor yapmaya gidin; uzun yürüyüşler yapın ya da bisiklete binin.
·  ·  Ailenize ve arkadaşları niza o günün sigarayı bırakma gününüz olduğunu hatırlatın.
·  ·  Onlardan ilk haftalarda yaşayacağınız zorluklarda size yardımcı olmalarını rica edin.
·  ·  Kendinize bir mükafat ya da kutlama niyetiyle özel bir şey verin.
·  Sigarayı bıraktıktan hemen sonra
·  Evde, iş yerinde ve çevrenizde temiz, taze, sigarasız bir ortam oluşturun. Kendiniz için çiçekler alın.
·  ·  Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk birkaç gün kütüphane, müze, tiyatro, ibadethane gibi sigara içilmesine izin verilmeyen yerlerde mümkün olduğunca çok vakit geçirin.
·  ·  Bol su ve meyve suyu için. (Ama kafein içeren meşrubattan sakının)
·  ·  Alkol ve kahve gibi sigara ile bağlantı kurduğunuz içeceklerden sakının.
·  ·  Elinizde sigara bulunmasını özlüyorsanız, anahtarlık, tespih, kalem gibi bir şeyle oynayın.
·  Her bir sigaranın sadece yarısını için.
·  Her gün ilk sigaranızı yakmayı bir saat geciktirin.
·  Günün yalnızca tek ya da çift saatlerinde içme kararı alın.
·  Önceden, o gün kaç sigara içeceğinize karar verin. Bu sayının üstündeki her sigara için istediğiniz bir yere para bağışlayın.
·  Yeme alışkanlığınızı, sigarayı azaltmanıza yardımcı ola­cak şekilde değiştirin. Örneğin süt için (çoğu kimse sütün sigarayla gitmediğini düşünür).
·  Yemeklerinizi, sizi sigaraya yöneltmeyecek şeylerle bitirin.
·  Kafanızı toplamak istediğinizde sigara yerine bir bardak meyve suyu için.
·  Unutmayın ki sigarayı azaltmak bırakmanıza yardımcı olur, ama bunun yerini tutmaz. Günde yedi sigaraya kadar indiyseniz bırakma tarihini belirleme ve ona bağlı kalma zamanı gelmiş demektir.
·  "OTOMATİK OLARAK" SİGARA İÇMEYİN

SİGARA VE HAMİLELİK

Günümüzde tüm dünyadaki kadınların yaklaşık %12'sinin sigara kullandığı tahmin edilmektedir. Bu oran gelişmiş ülkelerde çok daha fazladır.Tahminler sadece Amerika Birleşik Devletlerinde tüm kadınların %23'ünün sigara tiryakisi olduğu yönündedir.Bu tahminin en korkutucu yanı sigara kullanan kadınların büyük bir kısmının hamilelikleri süresince de bu alışkanlıklarından vaz geçmedikleri gerçeğidir. Hamilelikte sigara kullanımı tüm dünyada ciddi bir halk sağlığı problemidir. Sigara sadece kadının değil doğmamış bebeğin de sağlığını ciddi anlamda tehdit eden bir faktördür. Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan istatistikler kadınların hamilelikleri süresince sigara içmemeleri halinde yenidoğan ölümlerinin %10 oranında azalacağını göstermektedir. Her nefeste içinize çektiğiniz sigara dumanı yaklaşık 2500 değişik kimyasal madde içermektedir. Bu maddelerden hangilerinin bebeğiniz için zararlı olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte nikotin ve karbonmonoksitin kötü gebelik öyküsü için ana risk faktörü olduğu kabul edilmektedir.Karbonmonoksit araçların egzozundan çıkan gazın aynısısır. Sigara içindeki pekçok maddenin etkisi ile vücuta bazı değişikikler yaratır. Bu değişikliklerin en kısa vadede gerçekleşeni ve dikkat çekeni dolaşım sistemi üzerindeki etkisidir. İlk çekilen nefesle birlikte damarlarda ve bronşlarda bir büzüşme meydana gelir.Kan basıncında hafif bir artış ortaya çıkarken kanın oksijen taşıma kapasitesi belirgin derecede azalır. Bu durum ciddi problemlere neden olabilmekle birlikte çoğu zaman yetişkinler tarafından tolere edilebilir. Ancak hamile bir kadının ve karnındaki bebeğin tolere etmesi çok daha güçtür.
Sigaranın hamilelikteki etkileri nelerdir?
Hamilelik sırasında sigara içtiğinizde bebeğinize giden ve büyümesi için geresinim duyduğu kan, oksijen ve besin maddelerinde azalmaya neden olursunuz. Sigara içmeniz durumunda bebeğinizin düşük doğum ağırlığı ile doğma riskini yaklaşık 2 kat arttırırsınız. 1998 yılında ABD'de hamilelikleri süresince sigara kullanan annelerden doğan bebeklerin %12'si düşük doğum ağrılığı ile dünyaya gelmiştir. Yaşına göre düşük doğum ağrılıklı dünyaya gelen bebekler doğum sonrası bazı sağlık problemleri açısından yüksek risk taşırlar. Bunların en önemlileri serabral palsi (felç), zeka geriliği ve hatta ölüm riskidir. Öte yandan sigara içilmesi erken doğum riskini de %30 oranında arttırır. Bununla birlikte gebeliğin 16. haftasında sigarayı bırakan bir anne adayının bebeğinindüşük doğum ağrılıklı olma riski hiç sigara kullanmayan bir anne adayı ile aynı düzeye iner. Yani sigaray bırakmak için hiçbir zaman geç değildir. Erken doğum riskinin yanı sıra sigara bazı doğumsal anomalilerin görülme riskini de arttırmaktadır. Yeni yapılan bir çalışmada hamileliğin ilk 3 ayı boyunca sigara içen kadınların bebeklerinde daha fazla yarık damağa rastlandığı bildirilmiştir. Sigaranın hamilelikteki olumsuz etkileri bunlarla sınırlı değildir. Hamilelikte ortaya çıkabilen bazı problemler sigara içen kadınlarda daha fazla görülür. Örneğin sigara içen kadınların düşük yapma olasılığı içmeyenlere göre daha fazladır. Benzer şekilde plasenta previa ya da plasentanın erken ayrılması durumu da sigara kullanan kadınlarda 2 kat fazla karşılaşılan bir durumdur. Plasentanın erken ayrılması durumunda hem anne adayının hem de bebeğin hayatı ciddi oranda tehlikeye girer. Sigaranın gebelikteki belki de en korkutucu etkisi ölüm doğum riskinde yarattığı artıştır. Hamilelikleri süresince sigara içen kadınların bebeklerinin herhangi bir dönemde anne karnında hayatını kaybetme şansı sigara içmeyenlere göre çok daha fazladır.
Sigaranın doğum sonrası etkileri nelerdir?
Sigara ve tütün ürünlerinin olumsuz etkileri sadece hamilelik ile sınırlı değildir. Hamileliğiniz boyunca sigara içmiş, ve herhangi bir sorun yaşamadan bebeğinizi dünyaya getirmiş olmanız bundan sonra sorun yaşamayacağınızın garantisi değildir çünkü hamileliği süresince sigara içen kadınlardan doğan bebeklerde "ani bebek ölümü sendromu" görülme riski yaklaşık 2 kat artmaktadır. Ani bebek ölümü sendromu bulunabilen herhangi bir neden olmaksızın bebeğin hayatını kaybetmesidir.Doğum sonrası bebeğin bulunduğu ortamda sigara içilmesi de ani bebek ölümü sendromu riskini arrtırmakla birlikte bebeğin sigara dumanına anne karnındayken maruz kalması daha büyük risk yaratmaktadır. Ani ölüm dışında bu bebeklerde doğum sonrası astım gibi bazı kronik sağlık problemlerine de daha fazla rastlanmaktadır. Anneleri hamilelikleri süresince sigara içen çocukların okul performansları da yaşıtlarına göre daha düşük olmaktadır. Bu çocuklarda matematik başta olmak üzere öğrenme bozuklukları izlenmektedir.Yine benzer şekilde bu çocuklarda davranış bozuklukları ve antisosyal davranışlara da daha sık rastlanmaktadır.
Sigaranın etkilerini özetleyecek olursak
  • Sigara düşük riskini arttırır
  • Sigara yarık damak gibi bazı doğumsal anomalilerin görülme riskini arttırır.
  • Sigara erken doğum riskini arttır
  • Sigara plasenta previa ve abrubtio plasenta riskini arttırır.
  • Sigara düşük doğum ağrılığı görülme oranlarını %30 arttırır
  • Sigara anne karnında bebek ölüm riskini arttırır.
  • Sigara çocukta ileri dönemlerde astım ve benzeri kronik hastalıkların görülme riskini arttırır
  • Sigara çocuğun ileriki yaşamında öğrenme yeteneğinde azalmaya neden olur.
  • Sigara çocuğun hiperaktif olmasına neden olabilir.
  • Sigara çocukta davranış bozukluğu görülme riskini arttırır.
  • Sigara çocuğunuzunda ileride sigara bağımlısı olma riskini arttırır.
Yapılan çalışmalar günde içilen sigara sayısı ile risk arasında doğru bir ilişki olduğunu göstermektedir. Yani na kadar çok sigara içerseniz yukarıdaki problemlerle karşılaşma riskiniz o kadar artmaktadır. Ancak bir günde içtiğiniz sigara sayısını azaltmanız riski azaltmakla birlikte tamamen bırakmadığınız sürece sıfıra indirmez. Sigara kullanımının güvenli bir sayısı yoktur. Günde 3-5 tane sigaranın zararı olmaz demek mümkün değildir ancak doğal olarak karşı karşıya kalacağınız risk daha az olacaktır. İdeal olan hamile kalmadan önce sigaraya veda etmektir.
Hamile iken Sigarayı Bırakmanız İçin 10 Neden!
  1. Sigarayı bıraktığınızda bebeğiniz de bırakmış olacaktır
  2. Bebeğiniz doğduğunda yaklaşık 200 gram daha ağır olacaktır
  3. Bebeğinizin doğum sonrası hastanede kalış süresi daha kısalacaktır
  4. Hamileliğiniz daha rahat geçecektir.
  5. Hamileliğiniz daha sağlıklı geçecektir.
  6. Bebeğinizin karnınızda ya da doğumdan sonra ölme riski azalacaktır
  7. Doğum sonrası bebeğinizde astım ve alerji gibi hastalıkların görülme riski azalacaktır.
  8. Sütünüz daha sağlıklı olacaktır
  9. Hastalık riskiniz azalacağından çocuğunuzun büyümesini daha keyifli izleyebileceksiniz
  10. Sigaraya vereceğiniz parayı bebeğiniz için harcayabileceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder