9 Ocak 2011 Pazar

Çocukları Huzurlu ve Sağlıklı Yetiştirmenin Kuralları


Çocuğunuzun ilerde sahip olacağı kişiliği şekillendirmek sizin elinizde... Sağlıklı, dürüst, çalışkan ve mutlu bir çocuk yetiştirmenin bazı kuralları olduğunu söyleyen uzmanlar anne ve babalara şu önerilerde bulunuyorlar....

* Bebekler üç yaşına kadar anneye fiziksel ve duygusal olarak ihtiyaç duyarlar. Bu bağlılık ilişkisinin kurulmasında ilk aylar çok büyük önem taşır. Bebek annesinin yardımıyla etrafında olanları fark etmeye başlar. Anne, bebeğin her türlü fiziksel ihtiyacına cevap verir. Ancak bebeğinizin ihtiyaçlarını nasıl karşılandığınız çok önemlidir. Bebeğinizle aranızda sağlıklı ve güven dolu bir ilişki kurmak için, onun ihtiyaçlarını sertlikten uzak ve sevecen bir şekilde karşılamanız gerekiyor.

* İlk yıllarda bebekler annelerinin yakınlığını, ilgisini ve sıcaklığını hissetmek isterler. Bu yüzden bebeğinizden bir süreliğine bile ayrı kalmanız onda olumsuz etkiler bırakabilir. Nasıl olsa anlamıyor diye düşünüp bebeğinizi birkaç günlük de olsa başkalarına bırakmamanız gerekiyor çünkü onun bir yaşına kadar size çok ihtiyacı var.

* Çocuğunuza, yaptığı davranışların hangisinin doğru; hangisinin yanlış olduğunu hissettirilmelisiniz. Çocuğunuzun, ailesiyle olan ilşkilerinin sınırlanırını öğrenmesi gerekir. Çocuğunuzu disiplin ederken kişiliğini de şekillendirdiğinizi unutmamalısınız.

* Çocuğunuz zamanla tek başına bir şeyler yapmaya başlayacaktır. Bu durumda onu cesaretlendirmelisiniz. Mesela tek başına yemek yiyebiliyorsa, izin verin de yesin. 'Üzerine dökersin', 'Böyle, yemek yenmez' gibi sözler söyleyerek onu engellemeyin. Onun bazı deneyimleri kendi kendine yaşama fırsatını elinden almayın.

* Bebekler bir yaşından itibaren becerilerini geliştirmeye başlarlar.Bu becerileri alışkanlık haline dönüştürmesini sağlamak da sizin elinizde. Örneğin, giyinme, yemek yeme ve oyuncak toplama gibi becerilerini geliştirmesi için onu hem destekleyin hem de kendi davranışlarınızla ona örnek olun.

* Çocuğunzun sorumluk sahibi bir birey olmasını istiyorsanız, kendi ihtiyaçlarını karşıladığı zaman onu onore edin. Ancak bu, sorumluluklarını yapmadığı zamanlarda onu eleştirebilirsiniz anlamına gelmiyor. Çocuğunuza yaşının gerektirdiği kadar sorumluluk yükleyin. Küçük yaşlarda kazanılan sorumluluklar onun sonraki hayatında da etkili olur.

* Üç yaşından itibaren çocuklar, sosyal bir ortama uyum sağlayabilir. Bu yaştaki çocuklarınızı yuvaya yollayabilirsiniz. Ancak, çocuklar; arkadaşlık kurmayı, paylaşmayı, grupla birlikte oyun oynamayı daha önceden öğrenmiş olmalıdır. Çocuğunuzu, yuvaya gitmeden önce kurallarla tanıştırmalısınız.

* Çocukların meraklı olmadığını bilemeyen yoktur. Çocuklarınızın özellikle üç yaşından itibaren bilgi edinme ihtiyaçlarını karşılayacak bir ortam oluşturmanız gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder