9 Ocak 2011 Pazar

Bilgisayarın Doğru Kullanımı


Bilgisayar, gözler ve el parmakları başta olmak üzere insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Sağlığımızı korumak için aşağıdaki önlemleri alabiliriz.
• Göz ile ekran arsındaki mesafe
60 cm olmalı
• Göz ile ekran arsındaki açı 20 derece olmalıdır
• Yazılı bir metinde kopya yazılacaksa, metin dik bir şekilde ekranın yanında ve düzeyinde olmalıdır.
• Odada fazla ışık olmamalıdır. Loş ortam bilgisayar kullanımı için iyidir.
• Her bir saatte on dakika ara vererek gözler dinlendirilmeli, yüz su ile yıkanmalıdır.
• Bilgisayarın arkasında en fazla 60 walt’lı bir lamba olmalıdır.
• Yiyecekler arasında yoğurt ve kalsiyum içeren yiyecekler bulunmalıdır.

DİKKAT

Çalışırken yemek yemeyin, bunun için daha uygun bir ortam seçin. Böylece hem klavyenizi kırıntılarla doldurmaz, hem de midenizle ilgili sorunların önüne geçmiş olursunuz. Klavyelerin en büyük düşmanının her zaman için küçük kırıntılar olduğunu asla unutmamalısınız.

ARA VERMEK

Eğer bilgisayarla çalışmanın gitgide daha yorucu bir hale geldiğini fark ettiyseniz, bu sayfalardaki tavsiyelerimizin yardımı olabilir. Ancak tabii ki tüm bunlar da yeterli olmayabilir. Çalışma sürelerinizi çok uzatmayın. Her bir saat sonunda, kısa da olsa çalışmanıza ara verin, ayaklarınızı hareket ettirmek için ayağa kalkıp yürüyün ve periyodik olarak gözlerinizi dinlendirin. Bunun için örneğin pencereden bakabilir, göz egzersizi yapabilir veya bir süreliğine gözlerinizi kapatıp farklı şeyler düşünebilirsiniz.

GÖZLER İÇİN

• Ekrandaki aşırı ışık yansımalarını önleyin. Bunlar hem gözünüzü rahatsız ederler, hem de yanlış pozisyonlarda durmanıza neden olurlar.

• Uzaktaki cisimlere baktığınızda gözlerinizi sık sık kırpıştırın. Böylece hem gözlerinizi nemlendirmiş, hem de göz kaslarınızı rahatlatmış olursunuz.

• Normal ekranda beyaz fon üzerine koyu harfler seçin. Böylece daha az yansıma ve kontrastınız olur.

VÜCUT İÇİN

• Vücut ve bacak pozisyonunuzu sık sık değiştirin.
• Kısa ve sık araları tercih edin.
• Sandalyenin yüksekliğini çok iyi ayarlayın. Omuzlarınız serbest kalsın ve kollarınızın ön kısmı tuşları kullanırken masaya iyice dayansın.
• Eğer telefon konuşması yapmanız gerekiyorsa yerinizden kalkıp rahat bir yere oturmanız daha uygun olur. Zira ahizeyi uzun süre başınızla omuzlarınız arasında tutmak sağlık açısından zararlıdır.

ELLER İÇİN

• Klavyeyi kullanırken, bileklerinizi ve kollarınızın ön kısmını çalışma masasının köşelerine yaslamayın.
• Bileklerinizi gergin tutmayın.
• Klavye ya da fare kullanırken ellerinizle uzun süre üst üste hızlı ve kendini tekrar eden hareketler yapmaktan kaçının.
• Tuşlara fazla sert basmayın ve fareyi çok fazla sıkmayın.

Günlük hayatta en çok bilgisayar başında çalışırken oturuşumuza pek fazla dikkat etmeyiz. Çalışma süresi uzadıkça oturma şeklinde bozulmalar meydana gelir. Yanlış oturma şekli kalıcı sırt ve bel ağrılarına neden olabilir. Uzmanlar bu sıkıntılarından kurtulmak için uygulayabileceğiniz küçük ipuçlarını sıraladı

Duruşu İyileştirme:
Düzgün duruş boyun, sırt ve beldeki kavislerin dengeli ve uyum içinde olması demektir. Ayakta ve oturma sırasında kötü duruşta bu kavislerin artması ya da azalması ile diskler, kaslar, bağlar ve eklemlerde zorlanmayla ağrı oluşur. Aşağıdaki öneriler duruşunuzu iyileştirmenizde yardımcı olacaktır.

Ayakta Dururken:
* Omurganızın kavislerini koruyun. Öne ya da arkaya eğilmeden düzgün durun.
* Her iki ayağınızın üzerine eşit ağırlık verin.
* Karnınızı ve çenenizi hafifçe içeriye çekin.
* Her iki ayak tabanınızı yere 10-
15 cm aralıklı olarak basın.

Düzgün Oturma:

Oturduğunuz yer ne çok sert ne de yumuşak olmalı, kol koyma yerlerinin, oturma yerinin ve arkalığının yüksekliği ve eğimi size uygun olmalıdır.

Otururken Omurganızın Zorlanmaması İçin:

* Bel kavisinizi küçük bir yastık veya bel desteği ile destekleyin.
* Kalçalarınızı oturma yerinin arkasına dayayın.
* Dizlerinizi ve kalçalarınızı dik açıda olacak şekilde tutun.
* Kollarınızı kolluğa dirsekleriniz dik açıda oluşturacak şekilde koyun.
* Ayak tabanlarımızı yerle tam temas ettirin. DÜZGÜN UYUMA Çoğu kimse sabah yatağından bel ağrısıyla uyanır. Bunun nedeni, sıklıkla kötü yataklar ve uyuma pozisyonlarıdır. Ağrısız sabahlar için aşağıdaki önerilere dikkat edin:
* Yattığınız yer düz, ne çok sert, ne de çok yumuşak olmalıdır.
* Yastığınız ince olmalı ve boyun kavisinizi desteklemelidir.
* Ağrılı dönemlerde sırt üstü yattığınızda, belinizin ve dizlerinizin altını küçük bir yastıkla destekleyin. Yan yattığınızda da dizlerinizin arasına küçük bir yastık koyun.

Öne Eğilme
:
Öne eğilme yerine, omurga kavislerini koruyarak, dizlerinizi bükerek çömelmeyi tercih edin.

Ağırlık Kaldırma:

Ağırlık taşırken orta hatta ve gövdeye yakın tutulmalıdır. Doğru ağırlık kaldırmak için bu önerileri göz önünde tutun:
* Dengeli bir duruş sağlayabilmek için geniş bir destek alanı oluşturun.
* Belinizi öne eğmeden, omurganızı düzgün tutarak, kavislerini koruyarak, kalça ve dizlerden bükerek çömelin.
* Orta hatta ve gövdenize yakın tutun ve omurganızın düzgünlüğünü koruyarak doğrulun.
* Cismi itmek veya çekmek gerekiyorsa itmek beli daha az zorladığı için itin.

Günlük İşler:

Yatak yapma, ev temizliği, ütü yapma, yemek yapma gibi ev işleri sırasında, alışverişte, seyahatte, bahçe islerinde omurganızı düzgün tutmaya, öne eğilirken dizlerinizi bükmeye özen gösterin.

Kondisyon:
Kondisyonun Çeşitli fiziksel etkinlik ve egzersizlerle iyileştirilmesi bel ağrısında korunma ve tedavide önemli bir rol oynar. Kondisyon belirli bir programla yürütülen, yüzme, yürüme, koşma, bisiklete binme gibi aktivitelerle iyileştirilir. Bazı basit egzersizler ve ağırlık kaldırma da kondisyonu iyileştirmede yardımcı olabilir.

Sigarayı Bırakma:

Sigara, omur, disk ve diğer yapıların kanlanmasını bozarak bel ve boyun ağrısı olasılığını arttırır. Omurgayı korumak ve diğer zararlı etkilerinden korunmak amacıyla sigara içilmemesi önerilir.

Ergonomik Mekanlar:
İşin ergonomik olması demek; işin, çalışanın anatomik, fizyolojik ve psikolojik yapısına uygun olmasıdır. Çalışanlarda ergonomik düzenlemeler ve korunma eğitimleri omurga hastalıklarından korunmada etkilidir.

Spor Çok Önemli:

Spor, hareketli ve sağlıklı yaşam için en güzel etkinliktir. Bel sağlığı için en iyi sporlar yürüme, yüzme ve bisiklete binmektir. Ani, beklenmedik ve zorlayıcı hareketlerle yapılan futbol, basketbol, kürek çekme, tenis, golf gibi sporlar beliniz için zararlıdır. Spor sırasında yanlış hareketler yapılması ve kötü tasarlanmış aletler kullanılması bel ağrılarına sebep olur.



2 yorum:

  1. Teşekkürler !! Hem Ev Ödevi İçin, Hemde Bilgi İçin Baktım Ve,Doğru Sonuçlar Aldım.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler !! Hem Ev Ödevi İçin, Hemde Bilgi İçin Baktım Ve,Doğru Sonuçlar Aldım.

    YanıtlaSil