9 Ocak 2011 Pazar

Hurma

HURMA
Hurma sağlıklı insan için gıda, hasta insan için de bir ilâçtır. Bugün modern tıp, hurmanın insan vücudunun canlı ve sağlıklı kalabilmesi için çok önemli 10’dan fazla elemente sahip olduğunu keşfetmiştir.
Bu nedenle günümüzde bilim adamları, insanın sadece hurma ve suyla yıllarca yaşayabileceğini onaylıyorlar. Bu konuda tanınmış uzmanlardan biri olan V. H. W. Dowson, bir hurma ve bir bardak sütün, insanın günlük besin ihtiyacını karşılamaya yeteceğini söylemektedir. Açıkçası, hurma, insan vücudu için gerekli bütün temel vitamin ve proteinlere sahip bir gıdadır.
Yaklaşık % 20 nem ihtiva eden taze hurmalarda % 60-65 şeker ve % 2 protein vardır. Kurumuş hurmalarda şeker oranı % 75-85 civarındadır. Ayrıca hurmadaki şeker, insan vücuduna bol miktarda hareket ve ısı enerjisi kazandıran, vücutta parçalanıp kullanılması kolay olan meyve şekeri fruktozdur. Kan şekerini hızla yükselten glikoz türünden değildir. Hurmadaki şeker, meyve şekeri olduğu için  şişmanlatmaz. Yoğun tempo yüzünden yorgunluk ve bitkinlik hissedenler bol bol taze hurma yemesi tavsiye edilir.
 Allah'ın bahşettiği yüzlerce nimetten sadece biri olan hurmanın faydalarına ileriki bölümlerde ayıntılı olarak değineceğiz.

                                               
HURMA AĞACININ  ÖZELLİKLERİ
Hurma ağacı şekil olarak palmiye ağacı ile benzerlik arz eder. Aynı neslin farklı bireyleridir. Dalları ona göre daha uzun ve yaprakları daha incedir. Gövdesi kesilmiş dalların kalıntıları ile kaplıdır. Bu dalların araları ise liflerle doldurulmuştur.Hurma ağacı bir çok ağaca nispetle daha kalın ve dik bir gövdeye sahiptir. Hurma ağacı sıcak ve suyu seven bir ağaçtır. Sıcak ve su bir arada olmazsa meyve vermez .
Çekirdekten yetiştirilebilir ama daha sıhhatli olması için kendi bünyesinden çıkan filizlerden (yavru tabir edilir.) yetiştirilir.
                                   

Bu yavrular topraktan değil bizzat ağacın bünyesinden neşet eder. Daha sonra belli bir zaman sonra yani tabir caizse doğum vakti geldiğinde o, adeta bir sezaryen ameliyatı gibi bir ameliyatla alınır ve annenin yakınında bir yere dikilir.
Bu suretle yavrudan alınacak olan meyve hem annenin verdiği meyvenin aynısı olur hem de daha kısa bir sürede alınır. Ayrıca ağaç çekirdekten yetişen ağaçtan daha sağlıklı olur.
Hurma ağacının meyve verebilmesi için insan eliyle döllenme yapılması gerekir. Erkek hurma ağcından alınan erkeklik polenleri dişinin konması gereken noktasına belli miktarda konularak döllenme sağlanır. Hurma ağacının parça ve bölümleri başka ağaçlara hiç benzemez.  Döllenen dişi çiçeklerden, sonbahara doğru 6 cm. uzunlukta oval, sarı-turuncu ya da koyu kırmızı-kahverengi hurma meyveleri oluşur.
Hurma, ortasında zarımsı bir kabukla sarılı tek çekirdek halinde tohumu bulunan çok tatlı etli ve besleyici bir meyvedir. Bazı hurma çeşitleri daha az tatlıdır. Bunların, kurutulup öğütülerek unu çıkarılır.
 İnsanlara çok doğal gelen tüm bu aşamalar aslında mucizevi bir olay olup Allah'ın üstün yaratmasının bir ispatıdır.Sadece toprak,su ve tohumun bir araya gelmesinden insan hayatı için bu derece faydalı bir meyvenin yetişmesi elbette tesadüfen oluşamayacak kadar mucizevi bir olaydır.

 ''O, gökten su indirendir. Bununla herşeyin bitkisini bitirdik, ondan bir yeşillik çıkardık, ondan birbiri üstüne bindirilmiş taneler türetiyoruz. Ve hurma ağacının tomurcuğundan da yere sarkmış salkımlar, -birbirine benzeyen ve benzemeyen- üzümlerden, zeytinden ve nardan bahçeler (kılıyoruz.) Meyvesine, ürün verdiğinde ve olgunluğa eriştiğinde bir bakıverin. Şüphesiz inanacak bir topluluk için bunda gerçekten ayetler vardır. ''(6/99)


HURMA YAĞI NEDİR?
Hurma yağı, yağ hurması meyvesinin etinden ("mesocarp") elde edilir. Zeytin yağinda oldugu gibi hurma yağı da bir meyve yağıdır. Hurma yağı, hurma meyvesinin çekirdeğinden veya tohumundan çıkartılan hurma çekirdeği yaği ile karıştırılmamalıdır.
Bu nedenle, yağ hurması meyvesi benzersizdir. Bu meyveden iki ayrı yağ türü elde edilmektedir: birisi hurma yaği ikincisi ise hurma çekirdeği yağıdır. Her ikisi de yenilebilir yağlardır fakat çok farklı kimyasal bileşim, fiziksel özellikler ve uygulamalara sahiptir. Her bir hurma meyvesi, hurma yağının yaklaşık % 90'ini ve hurma çekirdeği yağının % 10'unu sağlar.
Hurma yağı, hem doymuş hem de doymamış yağ asitlerinden oluşan dengeli bir bileşime sahiptir.  Yüksek E vitamini içerigi ile birlikte yağ, Allah'ın yaratması sonucu doğal olarak çok sabit bir yapıya sahiptir.

                                        
HURMA ÇEKİRDEĞİ
Hurma çekirdeği, hurmanın içinde sert yapılı, hurmanın bir parçasıdır. Hacmi hurmasına göre değişir. Hurma çekirdeği “kıtmir denen ince bir zarla kaplıdır. Ortasından uzunlamasına bir yarık vardır. Bu yarığa “uhdut” denir. Yarığın içinde ince bir ipçik vardır buna da “fetil denir. Çekirdeğin sırt kısmında da bir nokta bulunur bu noktaya da “nakîr” denir.
Hurma çekirdeği, dış meyvesiyle olan renk uyumunun yanında pekçok fayda sağlamaktadır. Hurma çekirdeğinden üretilen tıbbi sabun, mantar tedavisinde kullanılmakta ve mikrop kırıcı bir özellik taşımaktadır .
Yine hurma çekirdeği hayvan yemi olarak kullanır ve çok etkilidir. Mesela denemeler ve incelemeler göstermiştir ki öğütülen hurma çekirdeği % 15 nisbetinde tavuk yemine katılınca tavuklardaki gelişme daha sağlıklı olmuştur. Hem de hiçbir yan etkisi ve zararı olmadan…
Hurma çekirdeği ilaçtır..
Çekirdek ve nüfus planlaması:
Hurma çekirdeğinden hamileliği önleyici ilaçlar üretilmektedir. Bu konuda Kahire üniversitesi eczacılık fakültesinde bir dizi araştırma ve inceleme yapılmaktadır.
Prostat kanseri
Yine bir dizi araştırmadan sonra Hurma çekirdeğinin bazı kimyevi ilaçların yerine prostat tedavisinde de kullanılabileceği ortaya çıkmıştır.
Hurma çekirdeği karın şişliklerine ve bağırsak gazlarına ve toksinlere karşı müthiş bir ilaçtır.
Böbrek taşları ve çekirdek
Çekirdek parçalanarak su ile iyice kaynatılırda içilirse böbrek ve safra taşları olan hastalara şifa verir.
2 BİN YILLIK HURMA TOHUMU
İsrail’de bilim insanları, soyu tükenmiş bir hurma türünün 2 bin yıllık tohumunu yeşertmeyi başardı. 30 yıl sonra meyve vermesi beklenen ağaç, kanser araştırmalarında kullanılacak.
Bilim insanları, 30 cm boyundaki hurma ağacına Tevrat’tan esinlenerek ‘Methusaleh’ adını verdi. Bilim insanları ağacın gelişimini günlük olarak takip ediyor, ağaç normal bir gelişim sürdürmesi halinde ilk meyvesini 30 yıl sonra verecek. Eski tohumlardan üretilen ağaçlar genellikle tüm çabalara karşı önce eğiliyor ve sonra da ölüyor.
TIBBİ DEĞERİ İNCELENECEK
Methusaleh ise uzmanlara göre şimdilik sağlıklı görünüyor. Ağacın 7 yaprağından biri DNA analizi için kesilerek İsviçre’ye gönderildi. Ağacın 50 yıllık bir şaşma payı ile bin 990 yaşında olduğunu belirlendi. Bu, ağacın M.Ö. 35 ile M.S. 65 arasında yetiştiğini ortaya koyuyor. Bilim insanları, DNA analizi ışığında 2 bin yıllık süreçte bir zamanlar tıbbi hammadde olarak kullanılan hurmanın biyolojik özelliklerinde kayıp olup olmadığını araştıracak.
ANTİK BİTKİLERDEN MODERN İLAÇLAR
İsrailli uzmanların hurmayı canlandırma nedenleri ise tam olarak tarihsel merak değil. Dr. Sallon, tarihte ilaç olarak kullanıldığı bilinen hurmayı yeniden canlandırıp muhtemel tıbbi uygulamalarını araştıracak. Yahuda hurmasından yapılan bir macunun yıllar önce ilaç olarak uygulandığı eski metinlerden biliniyor. Dr. Sallon, hurmanın tıbbi potansiyelini hala barındırdığını düşünüyor.

Louis Borick Natural Medicine Research Center, Uzakdoğu ve Ortadoğu’da yetişen egzotik bitkilerden doğal ilaç malzemeleri üzerine uzmanlaşıyor. Merkez daha önce de benzer eski tohumlardan kanser ilaçlarına hammadde üretmişti.

İsrail’in Yahuda bölgesinde yetişen ve bugün soyu tükenmiş sayılan bu hurma türü, yıllar önce Yahudi kabileleri tarafından en değerli meyve kabul ediliyordu. İncil ve Kuran’da ‘Yahuda hurması’ olarak geçen bu ağaç, gölgesi, meyvesi, güzelliği ile en değerli bitkilerden biri sayılıyordu.

Ağaç daha sonra Yahudi kabilelerin Avrupa’ya göçmesi ve gerekse Haçlılar saldırılarında harap edildi. Modern İsrail’de yetişen hurma ağaçlarının filizleri California’dan ithal ediliyor, bunlar da esasen Irak menşeili bir tür.
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. doğal şekilde kurutulmuş hurma meyvesinin içerdiği besin değerleri şöyledir:
274 kalori
2,2 gr. protein
72,9 gr. karbonhidrat
0 kolesterol
0,5 gr. yağ
2.3 gr. lif
63 mgr. fosfor
59 mgr. kalsiyum
3 mgr. demir
1 mgr. sodyum
648 mgr. potasyum
58 mgr. magnezyum
50 IU A vitamini
0,09 mgr. B1 vitamini
0,1 mgr. B2 vitamini
2.2 mgr. B3 vitamini                                       
0,153 mgr. B6 vitamini
24,9 mcgr. folik asit.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıdaki değerlerde görüldüğü ve sık sık yinelendiği gibi hurma çok besleyici bir meyvedir. Bunun yanı sıra;
Bedeni ve zihni gençleştiriyor.

• Kansere karşı koruyor.
• Damar sertliği ve kolestrole karşı koruyucu, şişmanlama tehlikesine yol açmıyor.
• Böbrek iltihabına ve kumlarına iyi geliyor.
• Saf hurma cildi besliyor, güneş lekelerini yok ediyor.
• Şeker oranını ayarlayan tek meyvedir.
• İçerdiği demir sayesinde, Anemi hastalığını kaldırdığı tıbben ispatlanmıştır.
• Hurma çekirdeğinden öğütülmüş bir fincan kahve zihin açıcı, dinlendirici, asabilik-sinir bozukluğu ve üzerindeki strese iyi geliyor. Sinir vitamini diye adlandırılan B6, stresli ve gergin yaşantısı olanlara sabah, öğle ve akşam saatlerinde üçer adet hurma yemesi son zamanlarda tıp adamlarınca tavsiye edilmekte.
• B1, B2 vitaminlerinin bir arada bulunmasından dolayı karaciğeri kuvvetlendiriyor.
        
Ayrıca:
Baş (zihin, Dimağ, beyin): Beynimizin fosfora ihtiyacı vardır. Bu da hurmada bol miktarda bulunmaktadır.
Sinir sistemi: Hurmanın en etkili olduğu diğer bir saha da sinir sistemimizdir. Hurma da B1- B2 vitaminleri bulunmaktadır.Bunlarda zihni ve sinir sistemnini dinlendirici özelliğe sahiptirler.
 Gözler: Hurma A vitamini ihtiva ettiğinden hurma yiyenlerde özellikle gece körlüğü ve diğer göz zaafiyetleri olmaz. İkinci Dünya Savaşında gece hücumu yapacak olan Amerikan pilotlarına hedeflerini daha net görebilmeleri için hurma yedirmişlerdir. Göz sinirlerini kuvvetlendirici özelliği vardır.
Kan damarları:Hurma damar sertliğini engeller.Ayrıca kanı temizler ve tansiyonu düzenler.
Kolesterol:Hurma kolesterole geçit vermiyor.
Emzirme: Hurma süt hormonlarını harekete geçirir ve sütün çoğalmasını sağlar.
''Sonra meyvelerin tümünden ye, böylece Rabbinin sana kolaylaştırdığı yollarda yürü-uçuver. Onların karınlarından türlü renklerde şerbetler çıkar, onda insanlar için bir şifa vardır. Şüphesiz düşünen bir topluluk için gerçekten bunda bir ayet vardır.'' (16/69)
İnsan vücudu için gerekli olan pekçok vitamin ve mineral bu mucizevi meyvede saklı duruyor.Hurma, Allah'ın şifa olarak yarattığı meyvelerden sadece bir tanesidir.Saymakla bitmeyecek kadar çok faydası olan hurmanın ilginç bir yönü ise,  14  asır önce bilinmesi imkansız olan bir özelliğinin  Kuran'da bildirilmiş olmasıdır.Şimdi bu mucizevi olaya kısaca değinelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder