9 Ocak 2011 Pazar

Mutluluğun Sırları

    Mutluluk gerek kavram gerekse anlam olarak herkese göre değişmektedir. Dolayısıyla mutsuzluk ifadesinde yere,koşula ve kişiye göre anlam değiştireceği doğaldır. Bu değişik anlam yapısının insanlarını birbirlerini anlamalarında zorluklarla karşılaşmalarına neden olacağını söylemek zorundayım. Öyle ise düşüncelerimize bir boyut kazandırmak ve konuyu biraz daha aydınlık ölçüler içerisinde inceleyebilmek için Neden hep telâş,ümitsizlik,endişe içinde yasıyoruz? Neden kendimize ve başkalarına baskı yapıyoruz? Neden hep küçük mutluluk kırıntılarıyla yetinmek zorundayız?Yanıt çok basit fakat gerçekten anlamak bazen güç oluyor,çünkü mutluluğa ulaşmak için takip etme işimizi kaybetmemiz, sevdiğimizin terk etmesi,iyileşemez hastalığa yakalanmamız gibi yüzlerce olay hayatın içerisinde hep vardır ve bunları kendi yaşamları içinde sırtlamış götürenlerde vardır.
      O halde bu olasılıklar,herkes için geçerlidir. Bir başkasında ol Olumsuz duygularımız yada duyduklarımız, geçmişte yaşadığımız yada duyduğumuz olayların bıraktıkları kötü etki ve yaraların sonucudur. Bu duygusal yaralar,insanları anlamamıza ve sevmemize mani olucu faktörler halinde beynimizi sararak mutluluğumuzu tehdit eder Kendimizi,bu tüketici duyguların yararsızlığına ikna ettiğimiz derecede Mutluluğa doğru gideceğimizi düşünmek zorundayız. Gereksiz üzüntülerimizin sahip olmamız gereken neşe ve mutluluktan bizi mahrum ettiğini görmeyecek kadar körlük ,hayatımızı nasıl değiştirir. Dileyelim ki, koşullar ne olursa olsun yaşamımızın her anının tadını çıkaracak, sevmek ve sevilmenin özgürce hazzını yasayacak duygu ve akil dengesini kurarak mutluluğun sırlarını bulmaya çalışmayı, paranın, makamın, şöhretin önüne geçiren yüksek bilince ulaşır.

DEĞİŞİME NE KADAR HAZIRSINIZ ?

İşimiz hakkında bildiklerimize körü körüne bağlanmak, işimizi daha iyi yapabilmemizi sağlayacak yeni yolları kabul etmemizi zorlaştırır. Bu konudaki tutumunuzu ölçmek istiyorsanız, aşağıda yer alan ,
Sorularımızı Her zaman ’’, ‘‘Bazen ’’, ‘‘Nadiren ’’ , ‘‘Asla ’’ şeklinde cevaplayın . ‘‘
1 Yaptığım işin sonuçlarının daha etkin olması için yeni yollar araştırırım..
2 İşimi oldukça eğlenceli ve ilginç buluyorum..
3 Müşterilerim, benimle çalışmaktan memnun kalır..
4 İç müşterilerim, benimle çalışmaktan mutluluk duyar..
5 Bir işin en doğru şekilde yapılması gereken durumlarda yöneticilerim ilk olarak beni düşünür..
6 İşyerinde olan değişiklikleri olumlu karşılarım..
7 Benden daha iyi performans gösterenleri, gelişimime yardımcı olması için araştırırım..
8 Eleştirilere karşı her zaman açığımdır..
9 Her gün yeni bir şey öğrenmek için çalışırım..
10 Kendime, ‘‘Hizmet kalitemi daha iyi nasıl geliştirebilirim’’ diye sık sık sorarım..
11 Yöneticim ve ben her konuda açık açık konuşabiliriz..
12 İşyerindekilere yeni fikirler öneririm..
13 Daha iyi bir yol gösterildiğinde, onu izlerim..
14 İşteki performansımdan gurur duyarım..
15 Başkalarının önerilerini dikkatle dinlerim..
DEĞERLENDİRME
‘‘Her zaman-5 puan’’, ‘‘Bazen-3 puan’’, ‘‘Nadiren-3 Puan’’ veya ‘‘Asla-0 puan’’ şeklinde yanıtları değerlendirme için puanlarınızı toplayınız.
61-75 puan: İyi sonuçlar getirecek olan değişimlere her zaman açıksınız.
51-60 puan: Yeni fikirlere karşı zaman zaman açık davranıyorsunuz.
41-50 puan: Gelişmelere nadir olarak katılım sağlarsınız.
31-40 puan: Yeni fikir ve değişimleri reddedersiniz.
21-30 puan: Statükoya karşı savaşmazsınız.
20 puan ve altı:Değişim, en büyük düşmanınızdır.
..... Mutluluk Ayrıntılarda Gizlidir....

Ailesi ve kendisini seven hiç kimsesi olmayan bir yetim kızla ilgili çok güzel bir masal vardır. Kendini çok ama çok üzgün ve yalnız hissettiği bir gün, çayırda yürürken, bir çalıya küçük bir kelebeğin takıldığını görür. Kendini kurtarmak için çabaladıkça, dikenler onun narin bedenini daha çok hırpalar. Küçük yetim kız dikkatle kelebeği kurtarır. Uçup gitmek yerine, kelebek güzel bir periye dönüşür. Kız gözlerine inanamaz.
Peri, kıza, "Senin eşsiz iyi kalpli davranışın için, sana bir dilek dileme hakkı veriyorum."der.
Kız bir an düşünür, sonra "Mutlu olmak istiyorum." der.
Peri "Peki" der, ona doğru eğilir ve kulağına fısıldar. Sonra da ortadan kaybolur.
Kız büyüdüğü sürece, ondan daha mutlu kimse yoktur. Herkes ona mutluluğunun sırrını sorar. O ise gülümser ve "Sırrım, küçük bir kızken iyi kalpli bir periyi dinlemiş olmamdır."der.
Yaşlanıp, ölüm döşeğine düştüğünde, komşuları etrafına toplanırlar. Sırrının da onunla birlikte yitip gitmesinden korkmaktadırlar. "Lütfen bize söyle" diye yalvarırlar. "İyi peri sana ne dedi?"
Sevimli yaşlı kadın gülümser ve "Bana şöyle söyledi" der:"ne kadar güvende, ne kadar yaşlı ya da genç, zengin ya da fakir olursa olsun herkesin sana ihtiyacı var"

Kim demiş " Mutlu olmak zor diye " hayatı ince detayla yaşayan insanlar ufacık olaylarla mutlu olurlar. Uyandığında yastığının altında bulduğu sevgi dolu bir not, sevgilisine sürpriz yapmak ....
  Ruh Sağlığı İçin...
·         Öylesine güçlü olun ki, hiçbirşey huzurunuzu bozmasın
·         Dostlarınıza değerli oldukları duygusunu verin
·         Her şeyin en iyisini düşünün..
·         Geçmişin hatalarını unutun ve onlardan yararlanın
·         Neşeli davranın ve herkese gülümseyin..
·         Kuşkular karşısında çok düzeyli, Öfke karşısında çok olgun, korkular karşısında çok güçlü ve sorunlar karşısında çok mutlu olun ki, bu saydıklarımızla başedebilin.
·         Christian Larson
 
  Mutluluğun Sırları...
·         Yürüyüşe çıkın, temiz hava iyi gelebilir.
·         Avaz avaz şarkı şöyleyin :)
·         Evde kedini veya köpeğiniz varsa, onu kucağınıza alıp okşayın, sevin dertleşin.
·         Birisini mutlu edecek bir şeyler düşünün ve hemen yapın.
·         Yaşamınızın mutlu anılarını anı defterinize yazın.
·         Çok sevdiğiniz biriyşe güzel bir yerde buluşun.
·         Yaşamınızda sizi mutsuz eden korku ve öfkelerden kurtulmaya karar verin.
·         Birine armağan verin, sevdiklerinizi sürprizlerle mutlu edin.
  Sizde bu listeye mutlu olduğunuz anıları ekleyin göreceksiniz ki hayatta ne kadar küçük olaylardan mutlu olabiliyormuşuz..
    

.. Yaşama Sevinci ..

Hayatta bu kadar mutlu olmayı gerektiren şeyler varken
Üzülmek niye, kendimize eziyet çektirmek niye
Bir düşünün sizi mutlu edebilecek ne kadar çok şey var
Bir bebeğin gülüşü, sevdiğiniz insanın sizi sımsıkı sarması
Annenizin şefkatli kucağı
Daha yüzlerce küçük olay sizi mutlu edebiliyor
Hayatı sevin, her dakikanızı, her saniyenizi doya Doya yaşayın
Çünkü hayat ulaşılmak istenen bir yoldur ve
Bu yolun uzunluğu hiç bilinmez , siz bu yolda ilerlersiniz
Karşınıza bir engel çıkar , siz bu engeli aşıp
Yolkunuza devam edersiniz,
Yada, bu engeli aşamazsınız
Ve bu sizin yolunuzun sonu olur yani ÖLÜM
Hayatınızın anlamını, ölümden dönen bir insana sorun
Yada ölmeyi bekleyen
Yaşamdan hiçbir umudu olmayan bir insana sorun
O zaman düşünün !! ,Değer mi üzülmeye
Bu güzelim hayatı doya doya yaşamak varken
Artık üzülmeyi bırakın ve GÜLÜN !!!!

MUTLULUK NEREDEDİR?
Mutluluk; Cana can katanımla bir yaz denizinin karşısında, bir ağaç gölgesinderir. Tedirgin edilmeden uyunan bir toprak parcasındadır. Bir bahar sabahında cıplak ayakla koşulan ıslak çimenlerdedir. Sıcak bir günün bitimine doğru birdenbire esiveren serin bir yeldedir. Güvenli bir düşüncenin aydınlıgında, sıcasık bir omuzun, dizlerin yumuşaklığında sevi'sinde, uygun bir sesin titreşimindedir. İstekle ısırılan bir peynir diliminde, yanarak içilen bir yudum suda, özlemle aranan bir fincan kahvededir. Bakkaldan alınan bir paketi taşırken dergilerden yapılmış kesekâğıdında gözucuyla okunuveren güzel bir sözdedir. Günün ilk aydınlığında, gecenin son karanlığındadır. Özlenen can tadının meyva çiçeği tadına dönüşümündedir, renk renk duyguların oluşumunda bilinmeyen renklerin şekillenmesindedir, yüreğin dudaklarındadır. Bir annenin oksayışında, bir babanin bakışında, bir can'ınn dokunuşunda, çocuğun gülüşündedir. Bir ayrılışta dudaklara can ateşiyle konan öpücüktedir. O Can Sesini Duymaktadır. Yarınları istemektedir......


Mutsuzluk, çeşitli olaylar sonucunda bireyin -yani sadece sizin- kontrol ettiği duygusal bir tepkidir sadece. Mutluluğu etkileyen ve etkilemeyen faktörler

Araştırmacılar para, yaş, cinsiyet, gelir, ırk, eğitim ve sosyal statünün mutluluğa fazla etkisi olmadığını buldular. Hatta daha ilginci evlilik yada çocuk doğurmak gibi önemli kavramlarında mutluluğa fazla etki etmediği ortaya çıktı. Diğer yandan mutlu insanların bazı karakteristik özellikleri paylaştıkları bulundu.  Kendine güvenen, pozitif, dışa dönük ve yaşamları üzerinde kontrolü olan insanlar daha mutlu olmayı başarıyor, çünkü kendine güveni yüksek olan bir kişi mutlu olmayı hakettiğine inanıyor ve sahip olduğu kontrol duygusu hayatın getirdiği zorlukları aşırı duygusallığa izin vermeden aşmayı sağlıyor. Dış etkenlere bakınca, en önemli faktör sosyal destek, diğer bir deyimle arkadaşlar.

İşte multu olmak için bir kaç öneri:

Duygusal Zekanızı kullanın

Duygusal zekanızın yüksek olması demek, hayatın zorlu fırtınalarını kontrol altında tutabilmek ve üzüntülü yada stresli ruh halinden kısa sürede çıkabilmek demek. Duygularınıza esir olmayın, onları kontrol edebileceğinizi farkedin.

Vücudunuza iyi bakın
Egzersiz yapın. Yürüyün, bisiklete binin, koşun, yüzün, top oynayın, aerobik yada step yapın. Hangi spor sizin için uygun olursa olsun, egzersiz yapmak insanın ruhunu canlandırıyor. Egzersiz sırasında serotonin, dopamine norepinephnrine ve beta-endorphin gibi duyguları etkileyen ve bağışıklığı arttıran kimyasal maddeler salgılanır. Bu sebeple spordan sonra kendinizi daha iyi hissedersiniz.

Sağlıklı beslenin
Karbonhidratlar beyinde serotonin üretimini arttırdıkları için vücutta sakinleştirici etki yaparlar. (Buna karşılık proteinli besinler beyin enerjisini arttırır ve enerjik olmayı sağlar.) Örneğin şeker sadece kısa bir süreliğine serotonin seviyesini arttırır dolayısıyla hemen ardından enerji miktarında hızlı bir düşüş yaşanır; neşeniz kaybolur ve şekere ihtiyacınız daha da artar. Buna karşılık kompleks karbonhidratlar -makarna, pirinç, patates, fasulye, ekmek, meyva ve sebzeler vücud içinde daha yavaş işlenir ve serotonin seviyesini daha uzun süre koruyabilirler. Sonuç olarak uzmanlar ani ruhsal iniş çıkışlar yaşamamak için kompleks karbonhidratlara ağırlık verilmesini öneriyorlar.

Aydınlığı koruyun
Serotonin seviyesi ayrıca güneş ışığından etkilenir. Eğer yaşadığınız yerde kışlar karanlık geçiyorsa, her gün 2-3 saat parlak lamba ışığından faydalanın.

Esneklik ve kendine yardım yeteneklerini geliştirin
Yaşam %20 yaptıklarımızdan ve %80 bunları nasıl karşıladığımızdan oluşur. Bu cümlenin altında yatan anlam, yaşamın büyük bir kısmı olayları nasıl algıladığınızdan ve tepki verdiğinizden oluşur.  Dolayısıyla kendine yardım edebilme yeteneğini geliştirmek (hedeflerinize ulaşmak için gerekli olan kendine güven, bilgi ve inanç) ve esnek olabilmek (başarısızlıklarınızı büyük bir trajediye dönüştürmeden atlatabilme yeteneği) önemle üzerinde durulması gereken bir konudur.  Yapamadıklarınızdan ziyade yapabileceklerinize konsantre olun. Kendinizi iyi yaptığınız bir işe adayın.

Hayatın her aşamasından keyif alın
Ne kadar yoğun ve meşgul olursanız olun, günde bir kaç defa 5-10 dakikanızı içinde bulunduğunuz zamanı yaşamak için kullanın. Duyularınızı canlandırın. Sizi neyin keyiflendirdiğini keşfedin ve zaman zaman kendinizi şımartın. Belki keyif aldığınız bir demet mis kokulu taze çiçektir yada bir dedektif romanını okumak, antikacı dükkanında gezmek, film seyretmek olabilir. Kendinizi dinleyin ve nelerden hoşlandığınız bulun, küçük ödüller verin.

Arkadaşlıklarınızı derinleştirin
Araştırmalar etrafınızda dostların ve arkadaşların bulunmasının, kişinin kendisini iyi hissetmesi için önemli olduğunu gösteriyor. Sosyal destek kişinin gücünü ve yaşam kalitesini arttırıyor. Dostlar yaşanan zor olaylara nükte ile yaklaşıyor, sorunları farklı açılardan görmeyi sağlıyor ve yaşamın zorluklarını nisbeten yumuşatmayı başarıyorlar. Sonuç olarak güvenilir bir arkadaş ile dertleşmek stresi azaltıyor.

Mutlu davranın
Psikolojinin temel kurallarından birini test edin: Mutluluğu gerçeğe dönüştürün!. Neşeli gibi davranmak pozitif duyguları aktif hale geçiriyor. Kendine güvenen, mutlu, başarılı bir insan gibi davranmaya başlayın ve bir süre sonra rolünüzün gerektirdiklerini yaparken farkında olmadan gerçekten o kişi olmaya başladığınızı farkedeceksiniz. Mesela müzik bir araç olabilir: Önce ruhsal durumunuzu yansıtan bir müzik ile başlayın, daha sonra yavaş yavaş arzu ettiğiniz ruh halini yansıtan müziğe doğru değiştirin. Diğer bir araç ise renkler. Örneğin sıcak ve parlak renkler (turuncu, sarı) depresyonu azaltır, naturel renkler (gri, siyah, beyaz) gerginliği ve huzursuzluğu azaltır.

Anlamlı bir hayat yaşayın
Yaşamınızın temel nedenini bulun. Hayatınızı yöneten değerler ve kuralları net olarak ortaya koyun.  Yaşamınızın bir anlamı ve amacı olsun. 

Mutluluğun Sırları




Time dergisi, uzmanlara danışarak mutlu olmanın yollarını araştırdı. Mutlu olmanın sırları arasında, gülümsemek, kahkaha atmak, müzik dinlemek, mutlu bir evlilik yapmak veya yeni şeyler denemek gibi seçenekler var.
İşte derginin okuyucuları için hazırladığı mutluluk tavsiyeleri...

DAİMA ŞÜKREDİN

Hayatınızda şükretmenize sebep olan şeyleri sayın; bunları kendinize bir bir sayın. Her ne kadar dili değiştiren evrimsel bir kaza veya duygularımıza açılan bir kapı olarak görülüyorsa da uzmanlara göre müzik dinlemek, beynimizin mutluluk veren bölümlerini harekete geçiriyor ve cinsel ilişki ile yemek yerken salgılanan endorfinlerin aynısı salgılanıyor.

KUCAKLAŞIN VE SARILIN

Kucaklaşın ve sarılın: Göğsünüzün üzerinde sevdiğiniz bir kişinin başının bulunmasının mutluluk verdiği bir sır değildir. Endorfinler, beynimizde bulunan ve acıyı azaltan vericilere denir ve acının olmadığı zamanda da mutluluğu artırabilirler. Yorucuve sıkıcı bir günde bu şekilde endorfinlerin artırılması geçici bir çözüm gibi görülebilir; ancak bunun yanında ilişkinin kuvvetlenmesi ve çiftlerin birbirlerine etkileşimlerini göstermesi gibi ekstra getirileri de vardır.

RUHUNUZU BESLEYİN

Bugüne kadar yapılan birçok araştırma, bir dine inananların, inanmayanlara göre daha mutlu olduklarını ortaya koydu. Michigan Hope College'da bir sosyal psikolog olan David Myers inancın insan lara bir sosyal destek, bir amaç ve kendi dışındakilere odaklanmak için bir sebep sağladığını söylüyor. Bütün bunlar da kişilerin bulundukları toplum içinde tutunmalarını sağlıyor.

KATILA KATILA GÜLÜN

İster iyi bir şaka olsun, ister bir komedi filmi veya katıldığınız bir yoga gülme seansı; kendinize gözünüzden yaş gelecek ve hatta gülmekten vücudunuzun bir yeri acıyacak kadar katıla katıla güldürecek bir şeyler bulun.

BİRİLERİ İÇİN İYİLİK YAPIN

Bankada birisine kapıyı açın, kaybolan birine yolu tarif edin veya işe giderken yolu nuzun üzerinde olan 3 kişiyi arabanıza alın.

GELENEKLERİNİZE SAHİP ÇIKIN

Her ne kadar bazıları garip veya yapması zor olsa da geleneklerinize sahip çıkın.

MUTLULUĞUN SIRLARI

Ailesi ve kendisini seven hiç kimsesi olmayan bir yetim kizla ilgili çok güzel bir masal vardir. Kendini çok ama çok üzgün ve yalniz hissettigi bir gün, çayirda yürürken, bir çaliya küçük bir kelebegin takildigini görür. Kendini kurtarmak için çabaladikça, dikenler onun narin bedenini daha çok hirpalar. Küçük yetim kiz dikkatle kelebegi kurtarir. Uçup gitmek yerine, kelebek güzel bir periye dönüsür. Kiz gözlerine inanamaz.
Peri, kiza, "Senin essiz iyi kalpli davranisin için, sana bir dilek dileme hakki veriyorum."der.
Kiz bir an düsünür, sonra "Mutlu olmak istiyorum." der.
- Peri "Peki" der, ona dogru egilir ve kulagina fisildar. Sonra da ortadan kaybolur.
Kiz büyüdügü sürece, ondan daha mutlu kimse yoktur. Herkes ona mutlulugunun sirrini sorar. O ise gülümser ve "Sirrim, küçük bir kizken iyi kalpli bir periyi dinlemis olmamdir."der.
Yaslanip, ölüm dösegine düstügünde, komsulari etrafina toplanirlar. Sirrinin da onunla birlikte yitip gitmesinden korkmaktadirlar. "Lütfen bize söyle" diye yalvarirlar. "Iyi peri sana ne dedi?"
Sevimli yasli kadin gülümser ve "Bana söyle söyledi" der:"ne kadar güvende, ne kadar yasli ya da genç, zengin ya da fakir olursa olsun herkesin sana ihtiyaci var"
Kim demis " Mutlu olmak zor diye " hayati ince detayla yasayan insanlar ufacik olaylarla mutlu olurlar. Uyandiginda yastiginin altinda buldugu sevgi dolu bir not, sevgilisine sürpriz yapmak ....

RUH SAGLIGI IÇIN
- Öylesine güçlü olun ki, hiçbirsey huzurunuzu bozmasin
- Dostlariniza degerli olduklari duygusunu verin
- Her seyin en iyisini düsünün..
- Geçmisin hatalarini unutun ve onlardan yararlanin
- Neseli davranin ve herkese gülümseyin..
- Kuskular karsisinda çok düzeyli, Öfke karsisinda çok olgun, korkular karsisinda çok güçlü ve sorunlar karsisinda çok mutlu olun ki, bu saydiklarimizla basedebilin.

MUTLULUGUN SIRLARI
- Yürüyüse çikin, temiz hava iyi gelebilir.
- Avaz avaz sarki söyleyin :)
- Evde kedini veya köpeginiz varsa, onu kucaginiza alip oksayin, sevin dertlesin.
- Birisini mutlu edecek bir seyler düsünün ve hemen yapin.
- Yasaminizin mutlu anilarini ani defterinize yazin.
- Çok sevdiginiz biriyse güzel bir yerde bulusun.
- Yasaminizda sizi mutsuz eden korku ve öfkelerden kurtulmaya karar verin.
- Birine armagan verin, sevdiklerinizi sürprizlerle mutlu edin.

Sizde bu listeye mutlu oldugunuz anilari ekleyin göreceksiniz ki hayatta ne kadar küçük olaylardan mutlu olabiliyormusuz..

MUTLULUK NEREDEDIR?
Mutluluk; Cana can katanimla bir yaz denizinin karsisinda, bir agaç gölgesinderir. Tedirgin edilmeden uyunan bir toprak parcasindadir. Bir bahar sabahinda ciplak ayakla kosulan islak çimenlerdedir. Sicak bir günün bitimine dogru birdenbire esiveren serin bir yeldedir. Güvenli bir düsüncenin aydinliginda, sicasik bir omuzun, dizlerin yumusakliginda sevi'sinde, uygun bir sesin titresimindedir. Istekle isirilan bir peynir diliminde, yanarak içilen bir yudum suda, özlemle aranan bir fincan kahvededir. Bakkaldan alinan bir paketi tasirken dergilerden yapilmis kesekâgidinda gözucuyla okunuveren güzel bir sözdedir. Günün ilk aydinliginda, gecenin son karanligindadir. Özlenen can tadinin meyva çiçegi tadina dönüsümündedir, renk renk duygularin olusumunda bilinmeyen renklerin sekillenmesindedir, yüregin dudaklarindadir. Bir annenin oksayisinda, bir babanin bakisinda, bir can'inn dokunusunda, çocugun gülüsündedir. Bir ayrilista dudaklara can atesiyle konan öpücüktedir. O Can Sesini Duymaktadir. Yarinlari istemektedir......

MUTLULUĞUN SIRLARI

DAİMA ŞÜKREDİN

Hayatınızda şükretmenize sebep olan şeyleri sayın; bunları kendinize bir bir sayın. Her ne kadar dili değiştiren evrimsel bir kaza veya duygularımıza açılan bir kapı olarak görülüyorsa da uzmanlara göre müzik dinlemek, beynimizin mutluluk veren bölümlerini harekete geçiriyor ve cinsel ilişki ile yemek yerken salgılanan endorfinlerin aynısı salgılanıyor.

KUCAKLAŞIN VE SARILIN

Kucaklaşın ve sarılın: Göğsünüzün üzerinde sevdiğiniz bir kişinin başının bulunmasının mutluluk verdiği bir sır değildir. Endorfinler, beynimizde bulunan ve acıyı azaltan vericilere denir ve acının olmadığı zamanda da mutluluğu artırabilirler. Yorucuve sıkıcı bir günde bu şekilde endorfinlerin artırılması geçici bir çözüm gibi görülebilir; ancak bunun yanında ilişkinin kuvvetlenmesi ve çiftlerin birbirlerine etkileşimlerini göstermesi gibi ekstra getirileri de vardır.

RUHUNUZU BESLEYİN

Bugüne kadar yapılan birçok araştırma, bir dine inananların, inanmayanlara göre daha mutlu olduklarını ortaya koydu. Michigan Hope College´da bir sosyal psikolog olan David Myers inancın insan lara bir sosyal destek, bir amaç ve kendi dışındakilere odaklanmak için bir sebep sağladığını söylüyor. Bütün bunlar da kişilerin bulundukları toplum içinde tutunmalarını sağlıyor.

KATILA KATILA GÜLÜN

İster iyi bir şaka olsun, ister bir komedi filmi veya katıldığınız bir yoga gülme seansı; kendinize gözünüzden yaş gelecek ve hatta gülmekten vücudunuzun bir yeri acıyacak kadar katıla katıla güldürecek bir şeyler bulun.

BİRİLERİ İÇİN İYİLİK YAPIN

Bankada birisine kapıyı açın, kaybolan birine yolu tarif edin veya işe giderken yolu nuzun üzerinde olan 3 kişiyi arabanıza alın.

GELENEKLERİNİZE SAHİP ÇIKIN

Her ne kadar bazıları garip veya yapması zor olsa da geleneklerinize sahip çıkın.

MUTLULUĞUN ADRESLERİ :

Bilim adamlarına göre mutluluk öğrenilebilir. Mutlu olmak için herkes çeşitli yollar buluyor. İsteyenler mutluluğu gevşeyerek, dokunarak, hatta bir küçük çocuğun gülüşünde, bir bebeğin yumuk ellerinde ve stres halinde bile mutluluğu yakalayabiliyorlar. Alman Bunte Dergisinin son sayısında uzman Wilhelm Schmid Bode mutluluğun reçetesini açıkladı:

ÇOCUKLAR: Anketlere göre en büyük mutluluk çocuğunuzla birlikte dünyayı onun çocuk gözleriyle algılamak. İkinci bir çocuğa sahip olanlar daha mutlular; heyecanları sınırsız ve pespembe. Bol bol çocuklarla oynayın, ilgilenin.

ACI KIRMIZI BİBER: Acı kırmızı biber önce insanda cehennem duygusu uyandırır. Ancak hemen arkasından mükafatı gelir. Biberdeki Capsacıh adlı madde damakta endorfin salgılayıp acıları dindiriyor, insanı mutlu kılıyor. Bol acı yiyen Asyalılar onun için mutlular.

ÇİÇEKLER: Çevreye, tabiata saygı gösterenler mutlu olmayı da biliyorlar. Araştırmalara göre yeşil ve çiçek insanın mutluluk seviyesini %100 arttırıyor.

MOR RENK: Mor renk araştırmacılara göre insan ruhunu dengeye kavuşturuyor. Kırmızı insanı aktif yaparken mavi dinlendiriyor, kırmızı ve mavinin karışımı olan morsa dengeyi sağlıyor.

ÇİKOLATA: Mutluluk hormonu serotonin anında beyin dolaşımına çıkıyor. İçindeki penilatin “lamin” insanı bulutlara çıkarıyor. Fakat fazlası ters tepki yapıyor.

MUZ: Kendinizi güçsüz ve sinirli mi hissediyorsunuz? Hemen bir muz yiyin. Magnezyum ve kalsiyum ihtiva eden muz strese birebir. O da mutluluk hormonu serotonini kışkırtıyor.

GÜLMEK: her şeyi ciddiye alanlar baştan kaybediyorlar. Gülümsemek insanı sağlıklı ve mutlu yapıyor. “Bir tebessüm bin porsiyona bedeldir” derler.

SPOR: Spor yaparken de, sonrasında da mutluluk hormonu salgılanıyor. Açık havada yürümek veya koşu yapmak mutluluk hormonu serotonin salgılanmasını sağlıyor. Her fırsatta spor yapın.

GÜNLÜK TUTMAK: İnsanın gerçek mutluluğu dışarıda değil, iç dünyasındadır. Günlük tutmak insanın pusulası olabilir. Başımızdan geçen olayları,mutlu hatırları özellikle vurgulayıp kağıda dökerek bunları kalıcı kılmış oluruz.

ALLAH’A KUVVETLİ İMAN: İstatistiklere göre Allah!a güçlü bir imanla bağlananlar zor durumlarla karşılaştıklarında daha dayanıklı oluyorlar. Yaradan’a iman insanı mutlu ve sağlıklı kılıyor.

HOŞ NAĞMELER: Güzel bir musiki, hoş bir sada mutluluğun ilacı…

BİTKİ ÇAYLARI: Bilinen bir sürü faydası olan b u çaylar insanı hem sağlıklı, hem dinç kılıyor. Mutsuzluğumuzun çok önemli bir sebebi de tabii gıdalardan, şifalı bitkilerden uzaklaşıp en küçük bir hastalıkta kimyasal ilaçlara sığınmak. Halbuki bunların yan etkileri, bağımlılıkları bizi çökertmeye yetiyor.

İYİMSERLİK: Bütün zor anlarda, engellerde insanların iyimser olması bağışıklık sistemini olumlu etkiliyor.

TEFEKKÜR: Kainat kitabını tefekkür etmek mutluluk ve gevşeme (relax) etkisi yapıyor. Çünkü insan küçük bir kainattır, kainat büyük bir insan…

DOSTLUK: Samimi ve gerçek dost, arkadaş edinenler kendilerini daha mutlu hissediyorlar. Dostluğun en iyi yanları karşılıklı güven ve birbirini dinleme yeteneğidir.

EV İŞLERİ: İnanılır gibi değil ama gerçek. Erkeklerin %12’si yemek pişirip ütü yaparak, ev temizleyerek mutlu olduğunu söylüyor. İşin en iyi yanı erkekler ev işi yapınca kadınlarda mutlu oluyorlar…;)

MUTLULUĞUN SIRLARI

Bir kere şu ortaya çıktı: Para, mutluluk getirmiyor kardeşim! Modern dünya, sadece ’daha zenginlerin’, ’daha az zenginlerden’ biraz daha mesut olduğunu, bu saadetin de ’üstünlük’ hissinden kaynaklandığını ve uzun sürmediğini keşfetti! Psikologlar ’mutluluk’ konusuna takmış durumdalar. Temel ihtiyaçları karşılandığı sürece, daha fazla para ekstra bir mutluluk getirmiyor. Peki kim, niye mutlu oluyor? Time dergisinin son sayısı, birçok bilim adamının bu konuda yaptığı araştırmalardan çıkan ilginç sonuçları konu alıyor.

Mutluluk, bizim sandığımız etkenlerden çoğuyla hiç bağlantılı değil! Para? Hiç alakası yok! Eğitim? Hiç etkisi yok! Zekâ? Aynı şekilde! Gençlik? Bilakis! Yaşlıların hayattan gençlere göre daha çok zevk aldıkları ve depresyona daha az meyilli oldukları kanıtlanmış! Evlilik? Araştırmalara göre, evli insanlar bekârlara göre biraz daha mutlu olsa da, bunun sebebi zaten mutlu olmaya meyilli insanların evlilikleri daha kolay yürütmesiyle ilgili olabilir! Güneşli havalar? Hayır! Amerika’nın bol yağmurlu bölgelerinde yaşayanların Kaliforniyalılara göre daha depresif olmadığı kanıtlanmış!

ARKADAŞLAR EN İYİ İLAÇ
O zaman insanları mutlu eden ne? Bulgulara göre dini inanç insanların mutluluğunu artıran önemli bir etkenmiş. İnanan insanlar zorluklara karşı daha kolay göğüs geriyor ve daha iyimser oluyorlarmış. Arkadaşlar, mutsuzluğa karşı müthiş bir ilaçmış! Ahbapları, dostları, aileleri ve çevreleriyle daha yakın ve sık ilişki kuran insanlar karamsarlıktan uzak kalmak için en etkili formülü bulmuşlar. Bu arada, mutlu olmak için bir grup psikoloğun kullandığı ’gün inşa etme’ metodundan bahsetmek lazım. Denekler bir gün önce dakika dakika ne yaptıklarını hatırlayıp, bu aktivitenin onların açısından mutluluk düzeyini birden yediye kadar işaretliyorlar. Bu test 900 Teksaslı kadında uygulanıyor. Sonuçlar ilginç... Bu hanımlar için en çok mutluluk veren ilk beş aktivite, seks, arkadaşlarla sosyalleşme, evde yatıp gevşeme, dua etme ve yemek yeme! Bunları spor yapma ve televizyon seyretme takip ediyor!

Tuhaf ama ’çocuklarla ilgilenmek’ listenin en altlarında, ev işinin bir sıra üstünde yer alıyor! Çoğu insanın hayatında mutluluğunun kaynağı olarak gördüğü çocukların, günlük hayatın mutsuzluk sebeplerinden biri olması ilginç! Demek ki, mutlu ettiğini sandığınız her şey mutlu etmiyor! Ancak, günlük hayatta insanı sinirlendiren, geren, mutsuz eden ufak tefek olaylar, hayatın genelinde mutluluk kaynağı olabilirmiş! Sürekli şikayet ettiğiniz stresli işiniz, hayatınızın en önemli rengi olabilir örneğin. Psikologların bu konuyla ilgili edindiği farklı bir bulgu da: "Sonların gücü"! Sözgelimi, sizi çok mutlu eden bir ilişki, son bir haftasında berbat kavgalar ve gözyaşı dolu bir ayrılıkla sonlanıyorsa, bütün hayatınız boyunca o ilişkiyi kötü hatırlıyorsunuz! Bu konu, kolonoskopi yaptıran bir grup insan üzerinde test edilmiş. Biliyorsunuz kolonoskopi, bağırsaklarla ilgili rahatsız edici, biraz acılı bir muayene metodu.

Bir grup hastaya standard kolonoskopi yapılmış. Diğer grupta ise kolonoskopi aleti, muayeneden sonra 60 saniye hareketsiz bırakılmış. Hastalara acı veren bölüm aletin hareketleri olduğu için, uygulama 60 saniye daha uzun sürdüğü halde, muayenenin sonu 60 saniyelik acısız bir zaman dilimiyle bittiği için, ikinci gruptaki hastalar, uygulamayı, ilk gruba göre daha az rahatsız edici bulmuşlar!

Peki, herkes mutlu olabilir mi? 1996’da yapılan bir araştırmaya göre, bir insanın hayatından memnun olması, yüzde 50 oranında genetik yapısına bağlı! Genler neşeli, rahat bir kişilik yapısını, stresle başa çıkma kapasitesini, depresyon ve endişeye meyili yönlendiriyor! Eğer bir insan genetik olarak mutluluğa meyilliyse, başına berbat şeyler de gelse, hatta kaza sonucu bir uzvunu bile kaybetse, zaman içinde, eski mutluluk seviyesine ya da ona yakın bir noktaya dönebiliyor!

ÇALIŞ, ŞÜKRET SENİN DE OLSUN
Bütün psikologların üzerinde fikir birliğine vardıkları üç mutluluk formülü var: Şükretmek, iyilik yapmak ve yaptığın işi sevip daha çok konsantre olmak! Şükretmek, hayattan duyduğun memnuniyeti ifade etmek, hatta bunu düzenli olarak yazmak ve söylemek, sadece insanın keyfini yerine getirmekle kalmıyor. Kalifornia Üniversitesi’nin araştırmasına göre fiziksel sağlığı düzeltiyor, enerji seviyelerini yükseltiyor, acı ve yorgunluğu azaltıyor! İyilik yapmak, sözgelimi düzenli olarak bir huzurevini ziyaret etmek, bir komşuya yardım etmek, babaanneye mektup yazmak, mutluluk derecesini ani ve dramatik biçimde artırıyor!

Ne para, ne aşk, ne güneş, ne gençlik. Yaptığınız işi sevip, o işe bütün konsantrasyonunuzu ve enerjinizi severek vermek de, mutluluğun formüllerinden biri. Marangoz olsanız da, doktor olsanız da böyle. O kadar araştırma, kolonoskopide ekstra 60 saniyeye katlanan denekler (!), yazışmalar, toplantılar, istatistikler... Psikologlar yine bize ana okulunda öğretilenlerle kutsal kitaplarda yazılanları bulmuşlar: Mutlu olmak için çalış, iyilik yap, şükret!

Mutluluğun sırrı

 Bir tüccar Mutluluğun Sırrı’nı öğrenmesi için oğlunu insanların en bilgesinin yanına yollamış. Delikanlı bir çölde kırk gün yürüdükten sonra, sonunda bir tepenin üzerinde bulunan güzel bir saraya varmış. Söz konusu bilge burada yaşıyormuş.

    Bir ermişle karşılaşmayı bekleyen bizim kahraman, girdiği salonda hummalı bir manzarayla karşılaşmış: Tüccarlar girip çıkıyor, insanlar bir köşede sohbet ediyor, bir orkestra tatlı ezgiler çalıyormuş; dünyanın dört bir yanından gelmiş lezzetli yiyeceklerle dolu bir masa da varmış. Bilge sırayla bu insanlarla konuşuyormuş ve bizim delikanlı kendi sırasının gelmesi için iki saat beklemek zorunda kalmış.

    Delikanlının ziyaret nedenini açıklamasını dikkatle dinlemiş bilge, ama Mutluluğun Sırrı’nı açıklayacak zamanı olmadığını söylemiş ona. Gidip sarayda dolaşmasını, kendisini iki saat sonra görmeye gelmesini salık vermiş.

    ’Ama sizden bir ricada bulunacağım,’ diye eklemiş bilge, delikanlının eline bir kaşık verip sonra bu kaşığa iki damla sıvıyağ koymuş. ’Sarayı dolaşırken bu kaşığı elinizde tutacak ve yağı dökmeyeceksiniz.’ Delikanlı sarayın merdivenlerini inip-çıkmaya başlamış, gözünü kaşıktan ayırmıyormuş. İki saat sonra bilgenin huzuruna çıkmış.

    ’Güzel, demiş bilge, peki yemek salonumdaki Acem halılarını gördünüz mü?

    Bahçıvan Başı’nın yapmak için on yıl çalıştığı bahçeyi gördünüz mü?

    Kütüphanemdeki güzel parşömenleri fark ettiniz mi?

    Utanan delikanlı hiçbir şey göremediğini itiraf etmek zorunda kalmış. Çünkü bilgenin kendisine verdiği iki damla yağı dökmemeye çabalamış, başka bir şeye dikkat edememiş.

    ’Öyleyse git, evrenimim harikalarını tanı,’ demiş ona bilge. ’Oturduğu evi tanımadan bir insana güvenemezsin.’ İçi rahatlayan delikanlı kaşığı alıp sarayı gezmeye çıkmış. Bu kez, duvarlara asılmış, tavanları süsleyen sanat eserlerine dikkat ediyormuş.

    Bahçeleri, çevredeki dağları, çiçeklerin güzelliğini, bulundukları yerlere yakışan sanat eserlerinin zarafetini görmüş. Bilgenin yanına dönünce, gördüklerini bütün ayrıntılarıyla anlatmış.

    ’Peki sana emanet ettiğim iki damla yağ nerede?’ diye sormuş bilge.

    Kaşığa bakan delikanlı, iki damla yağın dökülmüş olduğunu görmüş.

    ’Peki,’ demiş bunun üzerine bilgeler bilgesi, ’sana verebileceğim tek bir öğüt var:

    - Mutluluğun Sırrı dünyanın bütün harikalarını görmektir, ama kaşıktaki iki damla yağı unutmadan...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder