9 Ocak 2011 Pazar

Düşünce Jimnastiği


 
  İşte her yanımızı saran bu üzgün düşüncelerden ve geçmişin acı dolu anılarına doğru uzattığımız düşünce zincirinden ancak düşünce jimnastiği ile kurtulmak mümkün olabilir. Düşünce jimnastiği de ne demek? Düşüncenin de jimnastiği olur mu diyebilirsiniz ama vardır.
  Düşünce jimnastiği düşüncelere disiplin getirmek demektir
 
Düşünceleri başıboş kendi hallerine bırakırsanız; her yere, her yöne gidebilirler, biçim ve şekil alabilirler. Bir de bakarsınız; iş tamamen sizin kontrolünüzden çıkmış ve o düşünceler sizi esir almış. Düşünceler önde, siz arkada odanın içinde bir o yana bir yana koşturup duruyorsunuz... Artık geçmişin acıları, geleceğin endişeleri ile dolu olan o düşünce balonları sizi nereye sürerse oraya doğru yol alıp kendi limanınızdan uzaklaşmışsınz da hiç farkında bile değilsiniz!
  Oysa düşünceleriniz sizi takip etmeli! Nasıl mı?
Şuurla, bilinçle. Düşünceleriniz sizin şuurunuzu ve bilincinizi yani o andaki gerçeklik noktanızı izlemeli ve sizin kontrolünüzde kalmalı. Şuur ve şuurlanma konusu önemli bir konudur. Bir konunun idrakine vardım demek öyle bir anda olacak iş değildir. Çünkü şuur; o an için içinde bulunmakta olduğumuz gerçeklik noktasıdır yani bizim gerçeklik noktamız… Düşüncelerimiz o an içinde bulunduğumuz gerçeklik noktası ile paralel olması evrensel enerjilerle akışımızı kolaylaştıracağı için önümüzde yeni fırsatların açılmasına neden olur ama biz şuurumuzu şu anın dışındaki yerlere konsantre eder ve bunda da ısrar edersek, yaşamımızda pek çok terslik ve zorlayıcı olay oluşmaya başlayabilir.
  Düşünce jimnastiği şuuru takip edebilmek için iyi bir adım ve başlangıçtır ve disiplinli bir uygulamadır. Düşüncelerin disiplinli hale getirilebilmesidir. İlk adım düşünceyi yakalamak olmalıdır. İkinci adım ise tam olarak tanımlayabilmek. Ne tarzda bir düşünce olduğunu bulmak ve anlamak. Üçüncü adım ise onunla baş etmek ve çözümlemek. Yani öylece salınmasına izin vermek yerine onu çözümlemek için olumlu bir düşünsel eylemde bulunmak çok yararlıdır ve zihnimizde ardı ardına sıralanmak isteyen tüm olumsuz düşüncelerin de önünü keser.
Neden bu düşünceye sahip olduğunuzu anlamak, onun sizde ne işe yaradığını bulmak  ve olumsuz-lüzumsuz olanlarını çözümlemek, işte uygulamanın özü bu birkaç cümlede saklı. Bu uygulama; eğer yapabiliyorsanız o düşünceyi sonlandırmak olarak da uygulanabilir. Ama eğer yapamıyorsanız onu daha olumlu bir modelle yer değiştirme çalışması yaparak da olumlu bir uygulama yapmış olursunuz. Yani önce düşünceyi yakalayın, sonra onu inceleyin ya sonlandırın ya da olumlusu ile yer değiştirin.
Bu uygulama elbette bir kerede başarılacak bir uygulama değildir, zaman alır ama bir işe başlamak onun bitirmenin yarısıdır. Uygulamaya geçtiğinizde düşünce jimnastiğinin disiplinli bir şekilde uygulamanın yararlarına sizde şahit olacaksınız, yeter ki niyet edin.  Zaman içinde uygulamaya devam ettikçe elde ettiğiniz başarı sizi bile şaşırtacak bir noktaya bile gelebilir. Tüm bu uygulamalar insan içindir ve kelebek etkisi ile birgün bir yerlerde birileri başardığı için yaşama inme olasılığı bulmuşlardır. Unutmayın yaşamınız ona bakışınızla şekilleniyor. Ona bakışınız ise düşüncelerinizle hergün yeniden şekilleniyor, olumlu ya da olumsuz kalıplar ve formlar yaratmak ise bize bağlı.
  Anafikir olarak denebilir ki, olumlu düşünce yaşamımızı olumlu yapacak olan tek şeydir.  Şimdi uygulama yöntemlerini inceleyelim:
   Düşünceleri Arındırmak ve Programlamak
 
   Gerçek ihtiyaçlar ve suni ihtiyaçlar konusunda mantıklı ayıklamalar yapabilmek için düşüncelerimizde istekleri azaltma disiplin programlarının, bizzat bizim tarafımızdan yapılması ve yine bizim tarafımızdan desteklenmesi gerekir. Bu disiplin ve denetlemeler sırasında bir eylemi dengelemek ve kontrol etmek biraz daha kolaydır ama konu düşünce ise, itiraf edelim ki, başlangıçta düşünceyi yakalamakta hepimiz zorlanabiliriz. Ama vazgeçmez, yılmaz, başaracağım derseniz; zaman içinde kendinizi buna programlarsanız bir bilgisayar programı gibi bu zararlı düşünceleri filtrelemeye başladığınızı görecek ve çok şaşıracak imkansız gibi görünen bir konuyu başardığınız için de çok sevineceksiniz.
  Olumsuz Düşünceleri Filtrelemek
 
  Zihni Programlamak Mümkün mü?
  Birinci aşamada önemli  olan zihni olumsuz düşünceleri üretmemeye karşı programlamaktır. Olumsuz düşünceleri yakalamak üzere kendinizi programlamanızdan daha önemli ne olabilir ki? Örneğin çevrenizdeki insanları hiç durmadan eleştirmek konusunda bir alışkanlığınız varsa, bunu her yaptığınızda kendinizi yakalayıp hemen dikkatinizi başka ve olumlu bir yere yönlendirmeye çalışmak hiç de küçümsenecek bir çalışma değildir. Açıkçası egonuzu denetlemeye ve olumlu bir birey olmaya kesin kararlı olmanız halinde aşılamayacak engel yoktur. Hiçbir şey sanıldığı kadar da zor değildir. Yapmaya başladıktan sonra her şeyin bir kolaylığı olduğu, evrenin insana destek verdiği görülür yeter ki, olumsuz düşünceleri yakalamak isteyelim!
  Bir süre sonra özel filtreleme içsel duyarlılığınızla istemediğiniz düşünceleri hemen yakaladığınızı farkedecek ve sorular sormaya başlayacaksınız hem de ardı ardına…
  Birinci Aşama
  Şimdi bunu neden düşünüyorum? Neden acaba herkesten üstün olmak istiyorum? Üstün olmak düşüncesi de nereden geliyor? Acaba bana bir faydası olacak mı? Yoksa kendimi herkesten aşağı gördüğüm için mi böyle davranıyorum? Gerçek anlamda kim kimden, nerede, ne zaman, hangi şartlarda üstündür? Kendimi niye bu düşüncenin esareti altına sokuyorum? Yaşamımı niye başka türlü yönlendiremiyorum? Niye hep bu takıntılar ile yaşıyorum gibi sorular çok faydalı sorulardır.
  İkinci Aşama
  İkinci aşama düşüncelerin kontrolünde eyleme dökülebilir uygulamalar yapmak için gereklidir ve tüm aşırılıklar için azaltmalı programlar eylemlerimize katılabilir. Örneğin dinlerdeki çeşitli oruçlar, egonun hakimiyeti ve köreltilmesi için çok çok önemlidir. Meditasyon, yoga, konsantrasyon-nefes uygulamaları ve bu tip diğer uygulama versiyonları da doğru ve yararlı uygulamalardır. Bu tip uygulamalar kendi ile baş başa kalma ve Tanrı ile ya da siz  isterseniz evren deyin evrenle bir yakınlaşma sağlar ve düşünce kontrolleri üzerinde otomatik bir etki yaratır. Örneğin aşırı iştahınızı denetlemek için yaptığınız bir uygulama aynı zamanda o konu üzerinde bilinçlenmeyi ve düşünce kontrolü kurmaya da neden olacaktır yani uygulama ile kontrol iç içe olursa daha kısa zamanda hedefe varılır ve istenmeyen pek çok durum olay ve olasılıktan kurtulunur. Düşünce ve ego kontrolleri bireyin kendi gerçek ve iç ihtiyaçlarının tespit edilebilmesi için önemlidir. Bunun benzeri tüm uygulamalar günlük yaşamda kullanılırlarsa yararlıdırlar. Bunlar sadece örnektir. Uygulama yapmak isteyenler için kendi inanç tercihleri hangi yolda ise o yolun icaplarına göre uygulamalar mutlaka vardır ve yararları sanıldığından çok daha fazladır.
  Üçüncü Aşama
  Üçüncü aşama ise istenmeyen düşünce akışları ile baş etmek ve o akışa neden olan olguyu, geçmiş yaşam anısını, kırgınlığı siz ona ne isim takarsanız takın önemli olan ayağımıza bağ olan, yürümenizi zorlaştıran o olayı veya o kişi ile olan bağı çözümlemektir. Belli bir olay nedeniyle oluşan olumsuz düşüncelerin öylece salınmasına izin vermek yerine onu çözümlemek için olumlu bir düşünsel ve fiziksel eylemde bulunmanın ilk yararı kendimizedir ama tek başımıza yaşamadığımız için uygulamalarla oluşturduğumuz düşünsel alanlardan etkilenecek pek çok insana da destek vermiş, onların da işini kolaylaştırmış oluruz…
  Bu tip uygulamalar kendimize yeni bir yol haritası çizmek ve yaşamak yeni bir yön vermek anlamına da gelir. Uygulamayı tek başına başaramam diye düşünüyorsanız mutlaka destek almalı ve sırtınızdaki gereksiz yüklerden kurtulmalısınız, yaşam hepimiz için çok değerli ve kaybedecek zamanımız sandığımız kadar fazla değil…
Bu filtreleme işlemi öyle bir hal alabilir ki, bir süre sonra otomatik halde o zararlı düşünce hemen size çarpar ve onu üretime başlar başlamaz fark ederek, yerine olumlu bir düşünce veya eylem koymanın yollarını arayabilirsiniz. Örneğin yerinizden kalkıp camı açabilir derin bir iki soluk alabilir, bir müzik çalabilir, sevdiğiniz bir iş arkadaşınızın yanına birkaç dakikalığına gidebilir, size iyi enerjiler veren yine sevdiğiniz bir arkadaşınızı veya yakınınızı arayıp, zihninizdeki olumsuz konuyu hemen değiştirebilirsiniz… Bu da bir programlama biçimidir çünkü bilinçlisiniz ve neyi neden yaptığınızı çok iyi biliyorsunuz, amacınız o an için sizi esareti altına almaya çalışan olumsuz düşünceyi olumlu düşünce haline çevirmek veya olumlusu ile yer değiştirmek…Düşünceleri arındırmak ve programlayabilmek hepimizin ortak temel sorunu… İyi bir uygulamacı olmak ve zihni arındırmak için egodan gelen hiç susmayan dürtülerin ve şikayetlerinin etkisi altına giren düşünce dünyamızın kontrol altına alınması ön koşuldur ama bu ön koşulu yerine getirmek için önce zihnimizde yani düşünce dünyamızda olumsuzluklara yer verdiğimizi tespit etmemiz gerekir ki, onları ayıklama fırsatımız olabilsin ve daha gerçekçi olalım… Bu tip bir uygulama aynı zamanda da bir tür kendini bilme, kendini tanıma uygulamasıda sayılır aslında… Hepimizin kendimizi yalnız, kederli, hüzünlü, biraz umutsuz hissettiği sadece sakin, bildik bir limanda huzur aradığımız günler vardır. Böyle günlerimizde zihnimizdeki çağrışım yöntemini fark etmeden kullandığımız için gün içinde olumsuz düşünceleri üretmeye devam eder, neredeyse tüm zihni bu olumsuzluklarla doldurabiliriz. Düşünce zinciri kurarak, eskiye, geçmişe ve diğer incitilmiş olduğumuz anılara dönerek onları fark etmeden bugüne, şimdiye, şu ana çağırır ve bir anda odanın içinin bu düşüncelerle dolduğunu fark edemeyebiliriz ama yüreğimiz daralmaya ve sıkıntı şiddetle artmaya devam eder.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder